Helyi gazdaság

2013.01.17. 19:42

Csaknem 570 ezren voltak munka nélkül decemberben, de nőtt az új állások száma

Budapest, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - A munkaügyi hivatal csaknem 570 ezer álláskeresőt tartott nyilván tavaly decemberben. Ez az előző hónaphoz képest 6,2 százalékos, az előző év azonos időszakához képest pedig 3,1 százalékos növekedés, ugyanakkor novemberhez képest nőtt a bejelentett új állások száma - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Budapest, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - A munkaügyi hivatal csaknem 570 ezer álláskeresőt tartott nyilván tavaly decemberben. Ez az előző hónaphoz képest 6,2 százalékos, az előző év azonos időszakához képest pedig 3,1 százalékos növekedés, ugyanakkor novemberhez képest nőtt a bejelentett új állások száma - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.Az NMH szerint a regisztrált álláskeresők számának növekedése megfelel az előző években megfigyelt szezonális trendeknek.

Tavaly decemberben több mint hat ezer cég közel 30 ezer új munkaerő igényét jelentette a foglalkoztatási szolgálathoz. Ez a darabszám 28,1 százalékkal nagyobb, mint az előző havi, de 2011 azonos időszakához képest 10,8 százalékkal kisebb volt.

A hónap folyamán összesen 55 800 álláshely állt rendelkezésre a közvetítéshez, ebből a zárónapon csaknem 27 ezer maradt betöltetlen.

A legtöbb munkaerőigényt decemberben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Budapesten és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztrálták a munkaügyi kirendeltségek.

Az újonnan bejelentett állások 27,4 százaléka volt nem támogatott álláshely, 72,6 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók. Decemberben a foglalkoztatási szolgálathoz bejelentett nem támogatott álláslehetőségek száma elérte a 8 ezret.

Az előző hónaphoz viszonyítva 6,1, az előző év azonos hónapjához képest pedig 12,5 százalékos a visszaesés a bejelentett új, nem támogatott állásoknál - derül ki az adatokból. A nem támogatott álláshelyek kínálatának szűkülése a novemberi adatokban is már megjelenő szezonális hatásoknak tudható be a munkaügyi hivatal szerint. A legtöbb állás továbbra is a feldolgozóiparból, a kereskedelemből és az adminisztratív tevékenység nemzetgazdasági ágból érkezett.

Egy hónap alatt jelentős, több mint 50 százalékos emelkedés történt Győr-Moson-Sopron megyében a nem támogatott álláshelyek

számában, és még további öt megyében regisztráltak növekedést.

2012 decemberében a támogatott munkaerőigények száma 48,4 százalékos növekedés után több mint 21 ezer volt. Az egy éves változás tekintetében ugyanakkor mintegy 10 százalékkal csökkent az ilyen álláslehetőségek száma. A támogatott foglalkoztatás keretében meghirdetett állások 88,8 százaléka vonatkozott a közfoglalkoztatási program valamely eszközére.

Az új támogatott álláshelyek továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében domináltak, a legkisebb részesedése Csongrád megyének volt.

A belépési forgalom szignifikánsan erősödött tavaly decemberben: a belépők száma 34,7 százalékos - csaknem 23 ezres - növekedés után 88 ezer 700 főt tett ki, ami az előző év azonos hónapjához képest is emelkedett, de ennek volumene már kisebb volt, csak 1,7 százalék.

A belépők 92,3 százaléka már volt korábban regisztrált álláskereső, és 7,7 százaléka csupán az új álláskereső. 2012. decemberben a csaknem 570 ezer álláskeresőből 67 ezer 400 kapott álláskeresési járadékot vagy álláskeresési segélyt, több mint 200 ezer foglalkoztatást helyettesítő támogatást.

A 2012. decemberi zárónapon a nyilvántartásban 67 ezer pályakezdő szerepelt; az előző hónaphoz viszonyítva számuk 2 százalékkal, az előző év hasonló hónapjához képest 28,1 százalékkal nőtt. A pályakezdő fiatalok aránya az összes álláskeresőhöz viszonyítva 11,7 százalék volt.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag népességhez viszonyított aránya 12,8 százalékot, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arány pedig 8,6 százalékot tett ki decemberben.

Az előző év azonos időszakához képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutató értéke 0,4 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított relatív mutató értéke 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb tavaly az év utolsó hónapjában.

Decemberben a foglalkoztatók összesen 1238 munkavállalót érintően döntöttek csoportos létszámcsökkentésről. Ez a létszám elmaradt az előző havitól, de kis mértékben meghaladta a 2011 decemberi létszámot.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában