Helyi gazdaság

2012.11.07. 13:49

USA 2012 - Londoni elemzők: az első feladat a "fiscal cliff" elkerülése

London, 2012. november 7., szerda (MTI) - Barack Obama újjáválasztott amerikai elnöknek gyorsan megállapodásra kell jutnia a drámai mértékű államháztartási kiigazítási csomag, a "fiscal cliff" életbe lépésének elkerüléséről és az államadósság-limit újbóli megemeléséről, ha az Egyesült Államok el akarja kerülni a költségvetési és gazdasági válságot - áll a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerdai helyzetértékelésében. A cég egyenes utalást tett arra, hogy a megállapodás elmaradása esetén egy éven belül leminősítheti az amerikai államadós-osztályzatot.

London, 2012. november 7., szerda (MTI) - Barack Obama újjáválasztott amerikai elnöknek gyorsan megállapodásra kell jutnia a drámai mértékű államháztartási kiigazítási csomag, a "fiscal cliff" életbe lépésének elkerüléséről és az államadósság-limit újbóli megemeléséről, ha az Egyesült Államok el akarja kerülni a költségvetési és gazdasági válságot - áll a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerdai helyzetértékelésében. A cég egyenes utalást tett arra, hogy a megállapodás elmaradása esetén egy éven belül leminősítheti az amerikai államadós-osztályzatot.

A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - "költségvetési sziklaszirt" - félhivatalos elnevezés arra a befektetői félelemre utal, hogy a Kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.

Londonban ismertetett szerdai elemzésében a Fitch Ratings is közölte, hogy becslése szerint ha a hozzávetőleg 600 milliárd dolláros - az éves amerikai GDP-érték 4 százalékának megfelelő - adóemelési és kiadáscsökkentő költségvetési intézkedéscsomag januárban változatlan formában életbe lép, az "szükségtelen és elkerülhető" recesszióba sodorná az amerikai gazdaságot, és az amerikai munkanélküliség 2013-ban 10 százalék fölé emelkedne.

A hitelminősítő szerint ráadásul a "fiscal cliff" nem is kezelné teljes mértékben a magas közkiadások, valamint a viszonylag szűk és volatilis adóbázis egyidejű problémáját. Emellett a Kongresszus menet közben valószínűleg legalább részben visszafordítaná a konszolidációs csomag végrehajtását, amint a gazdasági növekedés lassulni kezd és a munkanélküliség emelkedésnek indul, ez azonban állandósítaná az amerikai kormány adó- és kiadási politikájával kapcsolatos bizonytalanságokat, amelyek már eddig is terhelték az amerikai gazdaságot.

A Fitch Ratings közölte: jelenleg arra számít, hogy az Egyesült Államok jövőre a hazai össztermék hozzávetőleg 1,5 százalékának megfelelő mértékű államháztartási hiánycsökkentést hajt végre.

A hitelminősítő londoni elemzői szerint azonban ha a tavaly kialakult patthelyzethez hasonlóan ismét nem sikerülne időben megállapodni az amerikai államadósság-limit emeléséről, az már aláásná az Egyesült Államokba mint megbízható adósba vetett bizalmat, és ebben az esetben a cég felülvizsgálná az amerikai államadósságra érvényben tartott lehetséges legjobb, AAA adósosztályzatát.

A Fitch Ratings becslése szerint a közkézen lévő amerikai szövetségi államadósság jelenleg az Egyesült Államok éves GDP-értékének 75 százalékával egyenlő, ami 1950 óta a legmagasabb arány. Költségvetés-politikai intézkedések nélkül azonban ez az adósságráta az évtized végére elérné a 90 százalékot, utána pedig már fenntarthatatlan szintek felé emelkedne tovább - áll a hitelminősítő szerdai londoni elemzésében.

A Fitch tavaly november óta leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben az Egyesült Államok AAA szuverén besorolására. Szerdai elemzésében a ház közölte, hogy várhatóan 2013 végéig döntésre jut az amerikai adósosztályzat sorsáról, ám ha nem születik megállapodás a "fiscal cliff" és az adósságlimit ügyében, az valószínűleg már korábban az Egyesült Államok leminősítéséhez vezetne.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor s már tavaly augusztusban megvonta az Egyesült Államoktól az AAA szuverén adósosztályzatot, egy fokozattal AA pluszra rontva az amerikai besorolást, amelyre negatív kilátást hagyott érvényben.

A cég annak idején azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy a tavalyi adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics szakértői az amerikai elnökválasztás piaci reakcióiról összeállított szerdai helyzetértékelésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Obama újjáválasztásával megszűnt az egyik olyan bizonytalanság, amely a piacokat az elmúlt hónapokban terhelte. A piaci szereplők azonban "nem lettek okosabbak" abban a kérdésben, hogy a Kongresszus foglalkozik-e, és ha igen, mikor és hogyan a költségvetési politika jövőre tervezett "kolosszális" megszigorításával. Mivel a törvényhozás továbbra is megosztott, Obama nehezen lesz képes kétpárti támogatást szerezni egy átfogóbb megállapodáshoz az amerikai közfinanszírozás fenntartható pályára állításáról.

A Capital Economics londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy továbbra is a "fiscal cliff" érvénybe lépésének elkerülésére számítanak, de nem tartják kizártnak, hogy az ehhez szükséges kompromisszum csak az utolsó pillanatban jön létre. Az amerikai költségvetést azonban ettől függetlenül rendbe kell hozni, és amíg ez be nem következik, a folyamatos bizonytalanság változatlanul terhelni fogja a befektetői bizalmat. Az amerikai monetáris politikának továbbra is nagyon lazának kell maradnia, és ez - valamint az euróövezeti válság várható újbóli eszkalálódása - valószínűleg 1,5 százalék környékén rögzíti az irányadó tízéves amerikai kincstárjegy hozamát - jósolták a Capital Economics londoni közgazdászai.

A cég elemzői is arra megállapításra jutottak, hogy legalább az amerikai reálgazdaság növekedési kilátásai jók, különösen "a recesszióba süllyedő Európával" összehasonlítva, és ez várhatóan erősödési pályán tartja a dollárt az euróval szemben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!