Helyi gazdaság

2012.03.13. 18:22

Kohéziós pénzek - LMP: Magyarországnak le kell szorítania a költségvetési hiányát

Budapest, 2012. március 13., kedd (MTI) - Magyarországnak elkerülhetetlenül meg kell tennie azokat a lépéseket, amelyek leszorítják a költségvetési hiányt - jelentette ki keddi, az uniós országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) döntésére reagáló sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezetője.

Budapest, 2012. március 13., kedd (MTI) - Magyarországnak elkerülhetetlenül meg kell tennie azokat a lépéseket, amelyek leszorítják a költségvetési hiányt - jelentette ki keddi, az uniós országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) döntésére reagáló sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezetője.

Jávor Benedek úgy fogalmazott, hogy az Ecofin súlyos döntés hozott, ami annak a jele, hogy az unió nem hisz a kormány ígérgetéseinek, hanem kézzelfogható és hatékony cselekvést vár el. Az LMP is azt várja: a kabinet olyan lépéseket tegyen, amelyik mentesíti Magyarországot a döntés következményei alól, mert ez az ország érdeke is - hangzott el.

Az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik - közölte kedden Brüsszelben a dán EU-elnökség.

Az LMP politikusa mindezekre azt mondta, hogy a korábban várt lélegzetvételnyi szünet sem áll rendelkezésre, a kormánynak a lehető legsürgősebben fel kell mutatnia egy olyan hiteles csomagot, amely meggyőzi az uniós döntéshozókat arról, hogy Magyarország 2013-ra képes három százalék alá szorítani az államháztartási hiányt.

A frakcióvezető szerint a kormánynak nem elég az eddig meghozott intézkedésekben gondolkoznia, "nem elég az eddig meghirdetett megszorító politikát folytatnia", hanem alapvetően újra kell gondolnia a gazdaságpolitikát. Hozzátette, nemcsak a kiadási, de a bevételi oldalon is jelentős átstrukturálásra van szükség. A frakcióvezető éppen ezért megkerülhetetlennek tartotta az egykulcsos adó eltörlését és a környezeti adók bevezetését.

A politikus kijelentette, ha a kabinet ezt nem teszi meg, akkor azzal olyan súlyos helyzetbe hozza a gazdaságot, amelyből már nagyon nehezen lehet csak kilábalni.

A jelenlegi helyzet nem pusztán az Orbán-kormány, hanem 2004 óta minden kabinet felelőssége, mert Magyarország ellen az uniós csatlakozás óta folyik a túlzottdeficit-eljárás - mondta egy kérdésre válaszolva. Hozzátette, hogy az elmúlt két évben viszont az Orbán-kormány volt hatalmon és ebben az időszakban nem voltak képesek a gazdaságot stabilizáló és a költségvetési hiányt leszorító lépéseket tenni. A jelenlegi kabinet egy nehéz gazdasági helyzetben került hatalomra, de "az elmúlt két évben mindent megtett, hogy ezt a helyzetet tovább nehezítse" - jelentette ki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!