Helyi gazdaság

2012.02.27. 15:42

A Mol idei bevételéből teljesen kiesik a szíriai kitermelés

Budapest, 2012. február 27., hétfő (MTI) - Piaci elemzők szerint nem valószínű, hogy ebben az évben folytatódik a horvát INA szíriai kitermelése, így a Mol 2012. évi konszolidált eredményeiben sem számolnak az ebből származó bevétellel.

Budapest, 2012. február 27., hétfő (MTI) - Piaci elemzők szerint nem valószínű, hogy ebben az évben folytatódik a horvát INA szíriai kitermelése, így a Mol 2012. évi konszolidált eredményeiben sem számolnak az ebből származó bevétellel. 

A Mol Nyrt. horvátországi leányvállalata, az INA hétfőn jelentette be, hogy felfüggeszti tevékenységét Szíriában. A bejelentés ugyanakkor nem érte váratlanul a piacot, mivel a horvát kormány a múlt hét csütörtökön döntött a horvát vállalatok visszavonulásáról az arab országból, összhangban a Szíriával szemben hozott uniós korlátozó intézkedések bevezetésével. Az INA-nak koncessziója van Szíriában kőolaj- és földgázkutatásra és -kitermelésre.

Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint sem a szíriai kitermeléssel, sem az abból származó bevétellel az idén már nem lehet számolni a Mol konszolidált eredményeiben. Miután az INA szíriai kitermelése a csoport teljes kitermelésének közel 16 százalékát adta, az elemző a Mol konszolidált bevételében mintegy 100 millió dollár kieséssel számol 2012-ben.

Hangsúlyozta, hogy nem visszafordíthatatlan állapotról van szó, amint rendeződik a helyzet Szíriában, az INA visszatérhet az arab országba, de hogy ez mikor következhet be, az jelenleg nem látható előre. Hozzátette, hogy az INA projektje Szíriában kiemelt jelentőségű, miután humanitárius célokat szolgál, ezért nem valószínű a végleges leállása akkor sem, ha az ország vezetése megváltozik.

Kifejtette, hogy az INA korábban mintegy 1,1 milliárd dollárt fektetett a szíriai projektbe, amely jelenleg költség visszatérülő fázisban van, a felfüggesztés tehát a projekt megtérülése szempontjából érzékeny.

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szintén úgy véli, hogy az idén már nem indul újra az INA szíriai tevékenysége. Hozzátette, hogy ha meg is oldódik a helyzet Szíriában, a tapasztalatok szerint a vállalatok akkor is csak lassan merészkednek vissza az ilyen háborús területekre.

Az elemző emlékeztetett, hogy a Mol tavalyi csoportszintű eredménye a kutatás-kitermelés (upstream üzletág) nyereségének volt köszönhető, ezért is érinti kedvezőtlenül a gazdálkodást a szíriai kitermelés kiesése.

Mindkét elemző hangsúlyozta, hogy az előzmények után a hétfői bejelentés nem érte váratlanul a piacot, amely már beárazta a szíriai leállás lehetőségét, ezért nem is volt számottevő hatása a Mol részvények árfolyamára. A papír 19.000 forinton forgott hétfőn nap közben, mintegy fél százalékkal ért kevesebbet a pénteki 19.085 forintos záróáránál.

A Mol azt írta közleményében, hogy "az INA és a Mol-csoport sem számol Szíriából származó bevétellel, illetve a rá eső termelés-részesedés realizálásával a közeljövőben".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!