Helyi gazdaság

2011.10.27. 09:39

EU-csúcs - Elemzők szerint a vártnak megfelelő döntések születtek

Budapest, 2011. október 27., csütörtök (MTI) - A vártnak megfelelő megállapodás született az euróövezeti országok állam- és kormányfőinek csütörtökön hajnalban véget ért brüsszeli találkozóján az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélték, hogy a döntésekre a piacok rövid távon pozitívan reagálhatnak.

Budapest, 2011. október 27., csütörtök (MTI) - A vártnak megfelelő megállapodás született az euróövezeti országok állam- és kormányfőinek csütörtökön hajnalban véget ért brüsszeli találkozóján az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélték, hogy a döntésekre a piacok rövid távon pozitívan reagálhatnak.

Barta György, a CIB Bank elemzője azt mondta: a fontosabb kérdésekben úgy tűnik, sikerült megegyezniük a találkozón. Pozitívnak nevezte, hogy egyetértés alakult ki az úgynevezett Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kibővítéséről, amely az esetlegesen fizetési gondokkal szembesülő, további euróövezeti országok kisegítésére használható.

Az uniós vezetők arról döntöttek, hogy a jelenlegi 440 milliárd euróról 1.000 milliárd euróra növelik az alapot.

Barta György elmondása szerint vannak olyan negatív vélemények, amelyek ezt a kibővítést nem tartják elégségesnek. Egy esetleges spanyol vagy olasz adósságproblémát már nem biztos, hogy kezelni lehet ebből.

Elmondta, hogy a piacokon sokan ellenzik azt is, hogy az adósságproblémát újabb adóssággal próbálják kezelni.

A döntés szerint ugyanis a kibővített alap az újonnan kibocsátott kötvények értékére garanciát tud vállalni, másfelől az eurózónán kívülről érkező befektetésekre - azaz újabb kötvénykibocsátásokra - épít.

A CIB Bank szakértője fontosnak nevezte azt is, hogy sikerült megállapodni a magánszektor szereplőivel a görög adósság részleges leírásáról. Bár mint mondta, egyes vélemények szerint ez a lépés sem tudja garantálni, hogy a görög adósság fenntartható pályára kerüljön.

A Brüsszelben tárgyaló euróövezeti vezetők kompromisszumra jutottak a bankszektor képviselőivel a velük szemben fennálló görög adósság felének leírásáról. Közlésük szerint összesen mintegy 100 milliárd eurónyi adósság leírásáról van szó, és ennek eredményeképpen az évtized végére a görög államadósság a bruttó össztermékhez képest a jelenlegi 160-ról 120 százalék közelébe csökken.

A szakértő úgy vélte, rövid távon a piacok fellélegezhetnek, de hosszabb távon a kockázati elemek szerinte újra jelentkezni fognak az árfolyamokban.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője úgy fogalmazott: nem okozott csalódást a csúcstalálkozón született megállapodás.

Az elemző gyenge pontnak nevezte a bankok feltőkésítését érintő megállapodást. Barta György ezzel kapcsolatban azt mondta, ennek mértéke nem biztos, hogy elégséges, ha Görögországon kívül más perifériális állam is esetleg bajba kerül.

Az Erste Bank elemzője szerint az adósságleírással nem szűntek meg teljesen a kockázatok Görögországgal kapcsolatban, de most már "talán nem lehetetlen" az adósság fenntartható pályára állítása.

Árokszállási Zoltán ezt a döntést áttörésnek nevezte. Mint mondta, itt volt a legnagyobb ellentét, nagyon hosszú vita után egyeztek bele a bankok, amelyek így jelentős tőkeveszteséget szenvednek el.

Az Erste elemzője szerint a pozitív hangulat támaszt adhat a magyar eszközöknek is.

A megállapodás hírére az euró jelentősen, hét heti csúcsra erősödött a dollárral szemben. A tőzsdék pluszban nyitottak, a BUX index is 2,60 százalékos erősödéssel nyitott.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!