Helyi gazdaság

2011.06.13. 15:47

Lassuló magyarországi inflációt várnak májusról

<p>London&nbsp; (MTI) - Valószínűleg lassult az éves összevetésben számolt magyarországi infláció a múlt hónapban, főleg a belépő bázishatások és a forint ereje miatt, de az élelmiszerárak továbbra is a dezinfláció ellen hatnak - jósolták a májusi inflációs adatsor ismertetése előtt londoni felzárkózó piaci elemzők. A várható magyar pénzügypolitikai pályáról meglehetősen eltérőek a citybeli előrejelzések.<a class="wp-has-submenu menu-top menu-icon-post" href="edit.php?post_type=aufmacher">Aufmachers</a></p>

Az MTI előzetes felmérése szerint a londoni elemzői közösség 4,2-4,5 százalék közötti tizenkét havi inflációs ütemet vár májusról az áprilisban mért 4,7 százalék után.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének felzárkózó piaci szakértői előrejelzésükben 4,5 százalékos éves inflációt jósoltak a múlt hónapra. A várt lassulást a ház szerint elsősorban a szabályozott árú energiahordozók körében érvényesülő bázishatások okozták, tekintettel arra, hogy tavaly májusban nagymértékben nőtt a lakossági földgáz ára, az idén májusban azonban nem volt áremelkedés ebben az inflációs összetevőben.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanakkor a cég által vártnál sokkal nagyobb mértékű inflációs lassulást valószínűleg az élelmiszerár-infláció folytatódó emelkedése akadályozta meg.

A ház azzal számol, hogy a magyarországi éves infláció szeptemberben tetőzik 5 százalékhoz közeli szinten, és 2012 egészében is a 3 százalékos célszint felett marad.

A JP Morgan elemzőinek jelenlegi pénzügypolitikai előrejelzése az, hogy a magyar jegybanki alapkamat a mostani 6,00 százalékról 2011 végére 6,25 százalékig, 2012 végére 6,75 százalékig emelkedik.

Változó százalékos májusi éves inflációt jósolnak

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó piaci szakértői 4,2 százalékos májusi éves inflációt jósolnak. A ház szerint a várt lassulást a belépő bázishatások mellett a tartósan erős forint is valószínűsíti. A GS citybeli elemzői szerint ugyanakkor éves szinten a magyarországi inflációt továbbra is az élelmiszer- és az energiaárak határozzák meg, és a korábbi ársokkok átszűrődése miatt a maginflációs ütem is már valamelyest gyorsult.

A Goldman Sachs londoni szakértői tizenkét havi távlatban 6,00 százalékon maradó MNB-alapkamatot jósolnak.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piaci elemzői 4,4 százalékos májusi tizenkét havi inflációt állítottak be előrejelzésükbe, szintén elsősorban az éves bázishatások érvényesülésével indokolva az általuk várt lassulást. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az élelmiszerek és az üzemanyagok miatt a havi összevetésű magyarországi infláció valószínűleg "élénk ütemű" volt a múlt hónapban is.

A ház szakértői 2012 első negyedévéig 6,00 százalékon maradó jegybanki alapkamatot jósolnak. Indoklásuk szerint a cost-push jellegű - vagyis a költségoldalról táplált, keresleti oldalról nem erősített - inflációs nyomás átszűrődését korlátozza a gyenge belső kereslet és az MNB eddigi szigorítási ciklusa.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzői 4,2 százalékos éves szintű májusi inflációt várnak. A ház várakozása szerint a magyarországi inflációs ütem 2012-ben már elkezd lassulni a célszint felé. A Barclays Capital azzal számol, hogy az MNB az idei év végéig nem nyúl 6,00 százalékos alapkamatához.

Az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni elemzői 4,3 százalékos májusi tizenkét havi inflációt jósolnak. Előrejelzésükben megjegyezték, hogy a forint jelenleg a 265-270-es euróárfolyam-sáv alján mozog, és bár a háttérben változatlanul jelen vannak pénzügypolitikai és költségvetési bizonytalanságok egyaránt, a piacot azonban ez "most láthatólag kevéssé izgatja". A ház nem tartja kizárnak, hogy az MNB-nek még az idei év vége előtt akár kamatcsökkentésre is lehetősége nyílhat.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői 4,5 százalékos májusi éves inflációt várnak, ám az ő távlati monetáris előrejelzésükben ütemes MNB-kamatemelés szerepel: a ház az idei év végére 6,25 százalékos, 2012 végére már 7,00 százalékos magyar jegybanki alapkamatot valószínűsít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!