Helyi gazdaság

2010.10.18. 22:09

Megszavazta a parlament a válságadót - az utolsó pillanatban is változott a javaslat

<p>Az Országgyűlés hétfői ülésén 292 igen, 44 nem szavazattal és 12 tartózkodás mellett elfogadták a válságadóról szóló törvényt.</p>

A jogszabály még az utolsó pillanatban is változott, így például a kisebb távközlési cégek mentesülnek az adónem alól, valamint mégsem a 2009-es, hanem a 2010-es forgalom alapján számolják ki az adó mértékét.

A voksoláson a Fidesz és a KDNP képviselői mellett a jobbikos képviselők és a független képviselő Szili Katalin szavazott igennel, az MSZP ugyanakkor nem támogatta a javaslatot, mert szerintük az nem akadályozza meg, hogy a megadóztatott piaci szereplők a fogyasztókra terheljék a különadót. A szocialisták számításai szerint az adó idei évre tervezett 160 milliárdos mértékének 65 százalékát fogják érvényesíteni az áraikban. Az LMP-s képviselők tartózkodtak a voksoláson. Egy fideszes képviselő - Varga István - szintén nemmel szavazott.

Különadóval sújtják a távközlési és energetikai szektort

Az elfogadott törvény értelmében idén és a következő két évben különadóval sújtják a távközlési és energetikai szektort, valamint a kiskereskedelmi boltokat és áruházláncokat. A törvény szerint a távközlési szektorban és kereskedelmi láncok esetében sávos adózást vezetnének be, az energetikai szektorban pedig egységes adókulcs lép életbe.

A törvényt a számvevőszéki bizottság által benyújtott és elfogadott módosító indítvánnyal még hétfőn este is módosította a kormánypárti többség.

A bolti kiskereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásoknál nem történt változás: 500 millió forint éves nettó árbevétel alatt nem kell különadót fizetni. Azok a hálózatok, amelyek évente 500 millió és 30 milliárd forint közötti bevételt produkálnak a nettó forgalom 0,1 százalékát kell befizetniük. 30 milliárd forint felett a 100 milliárd forintot meg nem haladó nettó árbevétel esetén a különadó mértéke 0,4 százalék, míg efölött 2,5 százalék terheli a szektor szereplőit.

A távközlési cégeknél ugyanakkor az eredeti javaslathoz képest a 100 millió forint alatti éves árbevételű cégek mentesülnek az adófizetés alól. 100 és 500 millió forint éves árbevétel között viszont 2 százalék helyett 2,5 százalékot, 500 millió forint felett de 5 milliárd forint alatt pedig 4 százalék helyett 4,5 százalékot kell befizetniük a távközlései cégeknek. A telekommunikációs szektor szereplőinek 5 milliárd forint éves nettó árbevétel fölött 6,5 százaléknyi válságadót kell befizetniük a költségvetésbe - ez a mérték változatlan maradt.

Az sem változott, hogy az energetikai vállalkozások éves különadója a nettó árbevételük 1,05 százaléka lesz 2010 és 2012 között - forgalmuk méretétől függetlenül.

A különadó csökkenti a...

Újdonság ugyanakkor, hogy a különadó csökkenti az adott vállalkozás társasági adó alapját, valamint az is, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem a tavalyi, hanem az idei - 2010-es - éves forgalom után vetik ki az adót. Ez utóbbi módosítás lényege, hogy az adóelőleget idén december 20-ig kell fizetni, és ezt a 2009-es nettó árbevételből kell kiszámítani. Ezt követően, amikor majd 2011-ben pontosan kiszámolják az idei árbevétel ismeretében a 2010-es adókötelezettséget, akkor a tavalyi árbevétel alapján kikalkulált adóelőleget figyelembe lehet venni. Az adóelőleg azért fontos, mert az a cég, amelyik a 2010-es adójának 90 százalékánál kisebb adóösszeget fizet be a 2009-es árbevételéből kiindulva, azt 20 százalékos mulasztási bírsággal sújthatják.

További változás, hogy kivették az adó hatálya alól a gépjármű nagykereskedőket, viszont behelyezték a piaci kiskereskedőket, és a nem bolti piaci kiskereskedő tevékenységet folytatókat (így például a csomagküldő és futárszolgálatokat, valamint az internetes kereskedelemmel foglalkozó cégeket).
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!