Helyi gazdaság

2010.02.11. 14:21

Az államcsődre esélyes országok - Lista!

<p>Meglepődésre is okot adó az államcsődre esélyes országok listája.</p>

A Financial Times Deutschland (FTD) összeállította azoknak az országoknak a listáját, amelyek a befektetők szerint a legesélyesebbek az államcsődre.

A lap listájának első helyezettje Kalifornia. Az Arnold Scwarzenegger által kormányzott napfényállam tartós pénzügyi gondokkal küzd, emiatt számtalan beruházás leállítására és szigorításokra került sor. Kalifornia már többször néhány hétnyi közelségbe került az államcsődhöz, a Standard & Poor’s A minősítését A- -ra módosította.

A második helyezett Görögország, amely a Moody’s véleménye szerint lassan haldoklik. A lap annak ellenére fogad Athén ellen, hogy a miniszterelnök nemrég szigorú programot hirdetett, amelynek keretében a jelenlegi 13 százalékról három év alatt három százalékra mérséklik a deficitet. Vélhetően az EU, sőt, talán az EKB is segítséget nyújt Görögországnak, de a befektetők továbbra sem bíznak a javulásban.

Harmadik helyen Lettország. A balti állam 16 százalékos munkanélküliséggel küzd és 11 milliárd dolláros hitelcsomag tartja felszínen. A kormány jelentős megszorításokat helyezett kilátásba, de a lap szerint a parlament igyekszik felpuhítani ezeket.

A negyedik Dubaj – az Öböl-menti ország túlvállalta magát hatalmas volumenű építőipari befektetéseivel. A Dubai World novemberben jelentette be, hogy át kell ütemeznie 26 milliárd dolláros adósságát, ezzel komoly pánikot okozva a piacon.

Az ötödik helyen Izland. A szigetországnak már 2008-ban is csak épphogy sikerült elkerülnie az államcsődöt, amikor a teljes mértékben a külföldi bankoktól függő pénzügyi rendszere összeomlott. A problémák azóta sem rendeződtek, az izlandi polgárok a közelmúltban tartott népszavazáson mondtak nemet a britek és holland befektetőknek járó kártérítések kifizetésére - olvasható a VG.hu - n.

Hatodik helyen – furcsa módon – Irak. Az ország rendelkezik a világon a harmadik legnagyobb olajkészlettel és a nemzetközi olajcégek a jelenlegi 2,4 millióról napi 7 millió hordóra emelik az olajkitermelést hat éven belül. A politikai bizonytalanság miatt azonban a befektetők nem bíznak az államban.

A hetedik helyen Pakisztán, egy ország, amelyet a gazdasági nehézségek mellett politikai feszültségek és terrorizmus is terhel. A pakisztáni jegybank tavaly háromszor csökkentette az alapkamatot, így próbálva élénkíteni a gazdaságot, az IMF pedig 11 milliárd dollárral támogatja a nehézségekkel küzdő országot.

Nyolcadik helyen Ukrajna, amely 16,3 milliárd dolláros IMF segéllyel élt túl, de a nemzetközi szervezet kifogásolja az ország gazdaságpolitikáját, mivel Kijev nem tartja be az ígért inflációs célokat.

Kilencedik Venezuela. Hugo Chavez országa 50 százalékkal leértékelte pénznemét és kétfajta átváltási árfolyamot vezetett be. Egyes elemzők szerint a Dél-amerikai állam a csőd felé mozog, ezt a véleményt osztják a befektetők is.

Tizedik helyen Argentína, amely a jegybank elnökével kapcsolatos, szappanoperába illő botránnyal került a figyelem középpontjába.

Szerző: FTD - Világgazdaság Online

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!