Év eleji fogadalom

2024.01.07. 07:00

Kezdődik a kampányedzés

Van mit lemozogni a karácsonyi-szilveszteri nagy töltekezés után.

Répássy Olívia

Illés Szabolcs az edzőteremben

Fotó: Ádám János

Hamarosan tele lesznek a konditermek Veinémer Attila szerint. A miskolci Family Fitness edzőterem tulajdonosa elmondta, az első héten még pihennek és pihentetik pénztárcáikat a látogatók. 

„Mindenki kiköltekezett karácsonykor, a fizetés meg még nem érkezett meg, ezért ez a hét még csendes. De nyilván a január további hetein telítve lesz edzőtermünk. Az újévi fogadalmak hatására idén is elindul majd egy egészségtudatos élet korosztálytól függetlenül. Fiatalok és idősek is eljönnek, akkor is, ha súlyproblémával küzdenek, de akkor is, ha izmosodni szeretnének.” 

Máskor is van lendület 

Veinémer Attila azt tapasztalta, hogy a konditerembe járók nagyjából ugyanolyan arányban fizetnek be személyi edzésekre, mint csoportos órákra. 

„Ez attól függ, hogy ki hol érzi jobban magát, mennyire motiválja őt egy közösség. Ráadásul hozzánk inkább baráti társaságok járnak" – mondta, majd beszélt arról is, hogy csoportos órák közül náluk van jump, stepaerobik, tabata-, hit- és köredzés. Szerinte az emberek hasonló lendülettel vágnak bele az őszbe nyaralásaik után. 

– Mikor visszatérnek a hétköznapi életbe, akkor újult erővel kezdenek bele az edzésekbe.

A kangoo a leghatékonyabb 

Ezt a nézetet vallja Szedlákné Monoczki Andrea is, aki kangoo, hot iron, cross training és alakformáló edzéseket tart. „Ilyenkor újból kialakul a napirend, amibe beépítik az edzéseket, így új lendülettel vágnak bele a sportba. Hasonló időszak még a húsvét utáni, amikor már az úgynevezett beach bodyért harcolunk. Januárban dupla annyian jönnek csoportos edzéseimre, mint máskor, de az edzőtermekben is többen vannak. Ennek az is oka, hogy karácsonyi ajándékba is sokan vesznek bérletet vagy alkalmakat ismerőseiknek. Aztán ahogy telnek a hónapok, sokan kikopnak” – mondta, majd hozzátette, a kangoo húsz százalékkal többet ér zsírégetés szempontjából, mint a többi. 

Többféle cél 

Számtalan oka lehet annak, hogy az emberek edzésre járnak, például Pálfi Viktornak nagyon fontos az egészség. „A testmozgás befolyásolja a vérkeringést, a vérnyomást, az anyagcserét, az egész szervezetet, még a cukorbetegségre is jó, ha rendszeres. Nem hiszek a kampánymozgás jótékony hatásában, talán csak arra a pár hónapra van kihatással. A folytonos súlyingadozás sem jó a szervezetnek” – mondta, majd hozzátette, neki a közérzete is jobb, ha hetente kétszer-háromszor edz súlyzókkal. 

Illés Szabolcs hetente négyszer jár le a konditerembe. „Tizenkét órázom, utána pedig másfél órán át edzem. Nekem nagyon jót tesz, még az erőnlétem is fejlődik, ami miatt elkezdtem, hiszen crossmotoroztam.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában