Jó tanácsok

2022.12.24. 12:30

Mutatjuk mit tehet, ha magányosnak érzi magát az ünnepek alatt

Már október óta elöntenek minket a reklámok, amelyek azt sugallják, hogy az ünnepeken csak akkor lehetünk boldogok, ha valaki van mellettünk.

ÉM

Forrás: Shutterstock

Míg mások lelkesen készülődnek a Karácsonyra, vannak, akik egyre szomorúbbak, ahogy közeledik az ünnep. Mert idén egyedül, társ nélkül töltik a várva várt napokat. Ennek oka lehet egy közeli hozzátartozó elvesztése, egy barátság megromlása. A közösségi média oldalakon csupa mosolygós arc, ami azt sugallja, hogy mindenki szereti a párját.

Már október óta elöntenek minket a reklámok, amelyek azt sugallják, hogy az ünnepeken csak akkor lehetünk boldogok, ha valaki van mellettünk. Pedig jól tudjuk, hogy hány meg hány családban csak látszat a nagy szerelem, és a mézes-mázas burok alatt már szétesőben az egész. A másik oldalon pedig ott vannak azok, akik tényleg egyedül ünnepelnek. Olyan érzés, mintha az ablak túloldalán állnának, miközben benn puha takarók, gyertyafény és fűszeres illatok mellett folyik az ünneplés.

Keressünk társaságot

Ugyancsak gyakori, hogy az emberek érzelmileg távol érzik magukat azoktól, akikkel együtt ünnepelnek, így magányosnak érzik magukat akkor is, ha egy emberekkel teli szobában vannak. Azok számára, akik magányosnak érzik magukat, az ünnepek további stresszhelyzetet jelenthetnek. A következő tanácsok lehetnek a segítségünkre. „Attól függ, hogy az élethelyzetéből adódóan magányos-e valaki, hiszen ez meghatározza azt, hogy mennyire érzi magát egyedül” –véli Pócsi Orsolya. Mindig lehet egy kötődési személyt találni, akihez az adott élethelyzetben lehet kötődni. „Lehet egy barát, egy lakótárs, vagy akár egy jó szomszéd is” – húzta alá a klinikai szakpszichológus.

Kiemelte: Fontos, hogy legyen meg az ünnep hangulata még azoknak is, akik magányosak. „Fontos, hogy találjanak egy olyan dolgot, amelyek boldoggá teszik, a saját szintjein” – javasolja a szakértő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában