Hagyományteremtő falunap

2022.07.05. 07:00

A csülökről szólt minden

Immár a hetedik alkalommal rendezték meg a csülöknapot Mezőzomboron.

SFL

A Szerencs környéki települések közel tíz évvel ezelőtt kezdtek olyan falunapokat tartani, amelyeket hagyományteremtő céllal rendeztek meg, kicsúcsosítva az adott hely legjellemzőbb ételeire. A hagyományteremtésekből hagyományok lettek, gondoljunk csak a rátkai töltött káposztához, a monoki babhoz, a tállyai Kerek-dombhoz, a prügyi böllérekhez kötődő programokra, amelyek az eltelt évek alatt kisebb fesztiválokká nőtték ki magukat, kulináris élményeket adva az eseményre látogatóknak. 

Mezőzombor a csülök mellett tette le a garast, szombaton immár hetedik alkalommal tartották meg a csülöknapot. Mint azt Radó Béla polgármester elmondta, a fesztivál ötlete az elmúlt évtized elején fogalmazódott meg, majd 2014-ben alakot öltött. Kézenfekvő volt a csülökfesztivál megvalósítása, lévén a község mindig is szorosan kötődött a mezőgazdasághoz, az állattenyésztéshez, ezen belül a sertéstartáshoz, nem volt kérdés, hogy ehhez a témakörhöz kössék Mezőzombor legnagyobb rendezvényét. Az idén tucatnyi csoport adta le nevezését a délben kezdődött főzőversenyre, ám a csapatok már valamivel korábban igyekeztek magukhoz csalogatni a vendégeket, ki tojásrántottát, ki palacsintát, megint más kolbászos-sajtos falatkákat kínált reggeli vagy inkább tízórai gyanánt. Délután szak­avatott zsűri mondott véleményt az elkészült csülkös étkekről, a díjátadáson dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes mint a program fővédnöke gratulált a versenyzőknek, a rendezvény szervezőinek, lebonyolítóinak.

(A borítóképen: Akcióban a helyi önkormányzat munkatársai | Fotó: SFL)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában