93. Ünnepi Könyvhét és 21. Gyermekkönyvnapok

2022.06.03. 12:00

Könyvhét a miskolci Könyvtéren – a programok a helyi értékekre figyelő találkozásokat ígérnek

Szabó T. Anna nyitja meg az idei könyvhetet Miskolcon.

ÉM

Forrás: Ádám János

A szokott időben, a szokott helyen rendezik meg az ünnepi könyvhetet Miskolcon – a hír értékét az adja, hogy két év járvány miatti kitérőt követően térhetnek vissza a hagyományhoz a szervezők. A könyvhét ismét június elején és nagyobbrészt az Erzsébet téren kínál programokat. 

Erről a június 9-től június 11-ig tartó 93. Ünnepi Könyvhét és 21. Gyermekkönyvnapokat részletező csütörtöki sajtótájékoztatón esett szó. Hangsúlyos mondat világított rá a könyvhét céljára: az olvasás hasznosságára szeretnék felhívni a figyelmet. 

Köszönet Supka Gézának és a mai könyvtárosoknak is 

A miskolci Erzsébet téren, ahol a jövő héten már könyvespavilonok állnak majd, most Varga Andrea alpolgármester emlékezett a múltra, egyebek között Supka Géza érdemeit ajánlva mindenki figyelmébe: ő kezdeményezte 1927. június 5-én, pünkösd vasárnapján a magyar könyvnapok megszervezését. Kijutott a köszönet szavaiból a hagyomány életben tartásán napjainkban is fáradozóknak: minden könyvtári dolgozónak. 

A programokat Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója ismertette. Itt most azt emeljük ki, hogy az Erzsébet téren a könyvkiadásban és -terjesztésben érdekeltek lesznek jelen a kínálatukkal, ugyanitt délutánonként – az estébe hajlóan – kulturális programok, a figyelmet a helyi értékekre irányító beszélgetések zajlanak majd. Lehetőség nyílik írókkal, költőkkel való személyes találkozásokra is – több könyvespavilonban rendeznek dedikálásokat. 

Ugyanakkor a megyei könyvtárban is lesznek majd rendezvények. Például Szabó T. Anna József Attila-díjas író, költő, műfordító a Könyvtéren (az Erzsébet tér könyvheti neve) nyitja meg a könyvhetet június 9-én, csütörtökön délután fél 4-kor, majd délután 5-kor a könyvtárban író-olvasó találkozó vendége lesz. 

Kérdésünkre válaszolva Varga Gábor elmondta: tudomása szerint a könyvhétre megjelenő valamennyi kötet kapható lesz Miskolcon. Ide kívánkozó információ, hogy a könyvheti jegyzék 422 kötetcímet tartalmaz.

Napról napra

Ezeket ajánljuk az idei könyvhét programkínálatából. 

2022. június 7., kedd 

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár, Görgey A. u. 11. 
15:00 – Gloria Victis – 1956 emlékezete a világban. A Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület vándorkiállítása. Megnyitja Kis József levéltáros 

2022. június 9., csütörtök 

Könyvtér (Miskolc, Erzsébet tér) 
15:30 – a 93. Ünnepi Könyvhét és 21. Gyermekkönyvnapok miskolci megnyitója. Megnyitja: Szabó T. Anna József Attila-díjas író, költő, műfordító. Köszöntőt mond: Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Veres Pál, Miskolc megyei jogú város polgármestere 
16:00 – Irodalmi terasz. A Szabó Lőrinc-díjas szerzők egy csoportjával beszélget Brézai Zoltán. Vendégek: Fecske Csaba, dr. Mózes Huba, Vass Tibor, Zemlényi Attila 

Június 10., péntek 

Könyvtér (Miskolc, Erzsébet tér) 
17:00 – Irodalmi terasz. Beszélgetés Miskolcról miskolciakkal. A vendég: dr. Pankucsi Márta, Flach Antal, Mikita Gábor. Beszélgetőtársuk: Brézai Zoltán

A részletes programokról itt tudnak tájékozódni olvasóink: www.rfmlib.hu

(A borítóképen: Varga Andrea és Varga Gábor – a könyvhetet ajánló sajtótájékoztatót az Erzsébet téren [könyvheti nevén Könyvtéren] tartották)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában