Magyarok sikere külföldön

2022.05.06. 16:30

Siker a világkiállításon

A dubaji világkiállításon szerepelt a sátoral­jaújhelyi Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia.

ÉM

A legek városában 2021. október 1. és 2022. március 31. között rendezték meg a pandémia miatt egy évvel elhalasztott legek expóját, amelyen hazánk csaknem 700 fellépővel közreműködött. A Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia az esemény utolsó programjára kapott meghívást. 

Az előadásaival a régi vásári komédiások boszorkányos ügyességét, a vándorszínészek és muzsikusok páratlan hangulatát megidéző társulat a legnagyobb nézőközönséget befogadó két helyszín egyikében, a Dubaj Millenniumi Amfiteátrumban (DBA) lépett fel. 

– Minket Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője a szervezőbizottság tagjaként javasolt a Magyar Turisztikai Ügynökségnek a fellépők közé – idézte fel a kezdeteket Hlinyánszky Tamás társulatvezető az Észak-Magyarországnak. – Hatalmas elismerésként éljük meg ezt a felkérést. Idén ünnepeltük fennállásunk 20. évfordulóját. Januárban elnyertük Sátoraljaújhely Város Közművelődési Díját. Ezután hab volt a tortán, hogy képviselhettük hazánkat ezen a nagy volumenű rendezvényen. Büszkék vagyunk rá – fogalmazott Hlinyánszky Tamás. Az egyébként 7 tagú kompániát rajta kívül Saláta Gergő, Kováts Bence és Nezáczki Norbert képviselte az Egyesült Arab Emírségekben – tette hozzá Hlinyánszky Tamás. 

Mindenkit elvarázsoltak 

A társulat 10 évvel ezelőtt fellépett már Dubajban. Akkor egy háromhetes fesztiválra, ezúttal az utolsó és egyben az egyik legnagyobb kulturális programra kapott felkérést. A kétórás koncertshow-n olyan fellépők működtek közre, mint a Bagossy Brothers Company, a Margaret Island, a Bohemian Betyars, Járai Márk vagy Lotfi Begi. 

– A mi feladatunk az volt, hogy a könnyűzenei koncertek közötti, átállási szünetekben szórakoztassuk a közönséget, illetve népszerűsítsük az eseményt. Bár beszélünk nyelveket, az idegen nyelvi környezet miatt mégsem vállalkozhattunk a magyar népi kultúrára épülő, a hagyományőrző vásári komédiákat idéző hagyományos előadásaink tematikájához, így egy rövidebb, mintegy 15 perces figyelemfelkeltő, menetelős, kikiáltós, toborzós, hívogatós műsort raktunk össze – mondta a társulatvezető, aki a fogadtatással kapcsolatban így fogalmazott: – Már attól mindenki elájult, ahogy kinéztünk: tarkán beöltözve a gólyalábakon. Mindenki pacsizni és fotózkodni akart velünk, ha százezer fotó nem készült velünk, akkor egy sem! 

A komédiások nemcsak a nézőket, hanem a szervezőket is lenyűgözték. – Nagyon jó érzés volt, hogy a szervezők a műsor után meghívtak bennünket a magyar pavilonba, ahol azt mondták, hogy az elmúlt fél év leforgása alatt nem láttak még ilyen szép és komplex előadást, mint a miénk volt. S mint mondták, megítélésük szerint a műsor méltó lezárása volt a magyarok emírségekbeli szereplésének. 

A komédiások hazatértük után szinte azonnal a gólyalábakra pattantak. Most éppen a gyermeknapra készülnek, és az előadásaikon „világszámokat” is bemutatnak. A megyében Abaújszántón és Gibárton derítik majd jókedvre a publikumot.
 

(A borítóképen: Hlinyánszky Tamás, Nezáczkl Norbert, Saláta Gergő és Kováts Bence Dubajban | Fotó: Olvasónktól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában