Miskolc

2022.05.06. 15:30

Összekapcsolni az attrakciókat

A körülmények ellenére egy aktív, turisztikai szempontból erős szezon elé néznek.

NHK

Üzleti reggelire és közös tanácskozásra hívta szerdán a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület a tagjait. Az, hogy a szálláson és az étkezésen kívül mivel töltse idejét tartalmasan egy turista vagy egy turistacsoport, egy idelátogató család, és mennyi időt, hány vendégéjszakát tölt nálunk a vendég, nem mindegy. Nem elég a jó kihasználtság, hozzák ki a maximumot vállalkozásaikból – ezek voltak a hívószavai a rendezvénynek, amelynek a City Hotel adott otthont. 

Együttműködő csapat 

Amikor két évvel ezelőtt elnöknek választották, akkor a szervezetben kitűztek célokat, hogy mik azok, amiket el szeretnének érni – mondta Szendrei Mihály, a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke. Ennek egyik lényeges eleme volt, hogy legyen aktív az egyesület. Hogy legyen tevékenysége, eseményei, szervezett összejövetelei, és vonják be a tagságot, tegyék érdekeltté őket. A pandémia két éve alatt jelentősen léptek előre ebben, és most már a rendezvényeik népszerűek, nagy érdeklődés van irántuk – emelte ki az elnök. A következő két év feladata az lesz, hogy ezt a közösséget erősítsék, és egy igazi együttműködő csapat alakuljon ki. 

Az üzleti reggelit prezentációk sora követte. Civil szervezeteket, turisztikai vállalkozásokat és környező települések polgármestereit is meghívtak az eseményre, hogy népszerűsítsék saját programjaikat és kapcsolódjanak egymáshoz. Az egyesület küldetése, hogy a turizmust minden oldalról segítse, és ennek egyik módja, hogy ismertté tegye a szereplőket egymás számára. Az egyesületnek 13 település a tagja, és mindig van új érdeklődő – hangoztatta Szendrei Mihály. Általában ezek az önkormányzatok kis hivatali apparátussal rendelkeznek, nincs külön turisztikai osztályuk, a szervezet azonban szakmai támogatást tud nyújtani nekik. 

Fontosnak tartja, hogy a megyeszékhely és az agglo­merációs települések együttműködjenek. Ennek a turisztikai kínálatban is meg kell nyilvánulnia – mondta Üveges István, Arnót polgármestere. Akár külföldről, akár belföldről érkezik a turista, nemcsak az adott várost nézi meg, hanem általában a környék látnivalóit is. Arnóton új kezdeményezést tudnak kínálni, ami a Sajó menti ökumenikus turistaút, mely hat település földrajzi egysége. Valamennyi magyarországi történelmi egyháznak van valamilyen különleges temploma vagy kegyhelye ezen a 17 kilométeres útvonalon, melyet június 3-án adnak majd át hivatalosan, ünnepélyes keretek között. 

A Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület nagyon fontosnak tartja a kapcsolatépítést mind turisztikai, mind pedig kulturális téren, ezért vett részt az eseményen – mondta Galambos Eszter kulturális szervező. Május 28-án indul egy programjuk, amelyet a jelenlévők figyelmébe ajánlottak. A „Személyes gyártörténet” című kiállítás egy hónapon keresztül látogatható majd a DOKK Humánkikötőben. Még gyűjtik az anyagot, várják azokat a személyes relikviákat, amelyek a Vasgyárhoz kötődő emberek emlékeit őrzik – tudatta az egyesület munkatársa.

(Szendrei Mihály és Glonczi Bianka a középkori lakoma bemutatása közben | Fotó: NHK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában