Miskolci Állatkert

2022.04.28. 18:00

A mangábébébi édesanyja hasán kapaszkodik élete első heteiben

Örvös mangábé született egy hónapja a Miskolci Állatkertben, mindenki nagyon kíváncsi rá.

ÉM

A Miskolci Állatkert és Magyarország első örvösmangábé-kölyke, Kirabo 2020 szeptemberében jött a világra. 

A csapat legifjabb tagja csaknem napra pontosan másfél évvel később, idén március 17-én született. Anyja már rutinos szülő, hiszen a mostani kölyök a hatodik kicsinye, akit a megszokott tapasztalattal, nagy gondossággal nevel. A csapat fiatal tagjai mindannyian kíváncsiak a jövevényre, aki egyelőre még anyjával tölti minden idejét, adta hírül az állatkert. 

Hozzátették: az örvös mangábék kölykei mintegy öt és fél hónapos vemhesség után jönnek a világra. A kölykök életük első heteiben folyamatosan anyjuk hasán kapaszkodnak. Néhány hét elteltével már el-elhagyják anyjukat, és az idő múlásával egyre jobban eltávolodnak tőle. 

Külső megjelenésük is így változik folyamatosan, hiszen a világra jövő utódok arcbőre világos, amely csak később kezd el sötétedni. A felnőttekre jellemző vörös szőrzet a fejük tetején is csak két-három hónapos korukban kezd látszani, de közel féléves korukra alakul ki a kifejlett egyedek jellegzetes szürke-fehér-vörös színezete. 

Nyolcan vannak 

A Miskolci Állatkertben immár nyolc örvös mangábé él: a két szülő, Valerius és Sina, öt kölykük, Alice, Ajo, Fridoline, Kirabo és az alig egy hónapos legifjabb utód, valamint Elani, aki tavaly érkezett a csapatba. 

Ezzel az európai állománynak több mint egytizedét Miskolcon lehet látni, mivel a nyilvántartások alapján 17 állatkertben mindössze 72 egyede él. A szaporodásuk igazán eseményszámba megy, hiszen az elmúlt 12 hónapban 4 kölyök jött a világra Európa állatkertjeiben. 

Az örvös mangábé kevésbé ismert, Közép-Afrika esőerdeiben élő főemlősfaj. Habár vadon élő állományának létszámára vonatkozóan nincsenek hivatalos becslések, de biztos, hogy ritkasága miatt veszélyeztetett fajnak minősül. Ezért hozták létre az európai állatkertek a faj megőrzését segítő tenyészprogramot, amelyhez 2019. év végén a Miskolci Állatkert is csatlakozott. Nagy öröm, hogy aktívabban részt tud vállalni a tenyészprogram sikereiben, hiszen idén tavasszal már a második miskolci mangábékölyök látta meg a napvilágot.

(A borítóképen: Anya és gyermeke | Fotó: Miskolci Állatkert)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában