Bükki Nemzeti Park

2022.02.05. 14:30

Eltűnőben a kisvizes élőhelyek

Alpesi gőtével és foltos szalamandrával ismerkedhetnek a gyerekek a vizes élőhelyek világnapján.

Detzky Anna

Alpesi gőte – a Bükkben is megtalálható. Fotó: BNPI

A természetvédelemben az utóbbi években több figyelem irányul a vizes élőhelyekre, különösen Magyarországon.

 

A klímaváltozásnak és a mesterséges tereprendezésnek köszönhetően egyre kevesebb természetes vízzel rendelkezünk. Az ezekben tenyésző változatos élővilágot az erdei részeken inkább csak az avatott szem képes megfigyelni.

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelten kezeli a február 2-án esedékes vizes élőhelyek világnapját – írja honlapján a szervezet. A jeles nap alkalmából szerdától péntekig 9-től 16 óráig iskolás csoportokat várnak a felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpontba, ahol a résztvevők természetismereti foglalkozásokon keresztül ismerkedhetnek a kisvizek erdei élővilágával. A díjmentes program regisztrációhoz kötött. Szűcs Erzsébet oktatási referensnél lehet jelentkezni a [email protected] e-mail-címen vagy a 06-30-884-9251-es telefonszámon.

 

Megszüntetik a dagonyát

 

A világnap az egyik legkorábban megkötött természetvédelmi államközi megállapodáshoz kapcsolódik. 1971. február 2-án írták alá Iránban a ramsari egyezményt. Ez a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek, különösen a vízimadarak védelméről szól.

 

A Bükk viszonylag szegény nagyobb vízfelületekben. Ennek ellenére a mészkőhegység üregeiben és a talaj tócsáiban számos különleges hüllő és kétéltű faj telepedett meg. Köztük említhetjük a tarajos vagy az alpesi gőtét, a foltos szalamandrát, a gyepi békát, valamint a barna és zöld varangyot.

 

A nemzeti park munkatársai 2014-től rekonstruálják a Kelet-bükki Tájegység kisvizeit. A répáshutai, a bükkszent­kereszti és a kisgyőri községhatárban számos helyen végeztek élőhely-felújítást. Ezek mindegyike egykoron természetes úton, mélyedésben keletkezett, majd az idők során feliszapolódott dagonyává vált. A talaj és az ágak eltávolítása után jelenleg komolyabb mennyiségű vizet képesek tárolni, és szaporodásra alkalmas terepet kínálnak a hidegvérűeknek – tudtuk meg.

 

(A borítóképen: Alpesi gőte – a Bükkben is megtalálható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában