Kiskert

2022.02.08. 12:00

A krókusz a tavasz hírnöke

A hideg, szürke tél után színükkel, illatukkal tavaszi hangulatot csempésznek a kertbe.

ÉM

Fotó: Shutterstock

A növény neve vidámságot jelent, több mint nyolcvan fajtája létezik. Ami a színeit illeti, a lila változatai mellett többek között megtalálható fehérben, sárgában, narancssárgában is. Levelei fényesek, lándzsa alakúak, virágai közepes vagy nagy méretűek. A krókusz nem virágzik hosszú ideig, virágzás után a levelei is elszáradnak – írta a témával foglalkozó blogbejegyzésében Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

 

Fák alatt, sziklakertben 

 

A növény magassága átlagos, körülbelül 10-15 centiméterre nő meg, hagymagumóval szaporodik. Ahhoz, hogy tavasszal virágozzon, ősszel vagy a téli fagy beállta előtt 4-5 héttel érdemes elültetni. Nem túl igényes fajta, egyet azonban fontos megjegyezni az elhelyezésével kapcsolatban: napos vagy részben napos területre ültessük. A többi hagymáshoz hasonlóan a laza, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli a kötött, agyagossal szemben. Öntözése ne legyen túl gyakori, csak ha az alatta levő talaj kiszáradt. 

 

Állandó nedvességben a vastag, húsos hagymagumók bepenészedhetnek. Ne túl mélyre, körülbelül 5-7 centiméter ültetési mélységbe kerüljenek, viszont az ültetőgödör legyen kétszer akkora, mint a hagyma. Ahhoz, hogy a kertben jól mutasson, ültessük csomókba, de érdemes a hagymagumók között körülbelül 5 centimétert hagyni, nehogy túlságosan besűrűsödjenek. Ültetés után természetesen öntözzük meg. A kertben szinte bárhol jól érzi magát, a sziklakertben, a fák alatt és az évelőágyásokban egyaránt – sorolta a szakember. 

 

Télen zárjuk le mulccsal az ágyását, a melegebb napokon többször is öntözhető. Plusztápanyagot csak virágzás után kapjon, ebben az időszakban jobban hasznosítja az abban lévő makro- és mikroelemeket, ezzel felkészülve a hideg évszakra. A februári hónapban távolítsuk el az alatta lévő talaj takaróját, hagyjuk, hogy szabadon kihajthasson. Ha pázsitba ültettük, addig ne vágjunk füvet, míg a gumók vissza nem húzódnak, ez általában márciusra megtörténik. Ha 1-2 év után már a kertben lévő példányok nem virágoznak, meglehet, hogy a gumók elpusztultak, vagy tápanyaghiányban szenvednek. Ebben az esetben ősszel szedjük ki a földből és oszszuk szét a hagymacsomókat – javasolta. 

 

A krókusz cserépben tartva a lakásban is kivirágzik. Ehhez a hajtásra kész, megfelelően hidegkezelt hagymagumókat 10 centiméter mélyen ültessük el, edényének alján hagyjunk vízelvezető nyílást. Virágzás előtt tartsuk hűvösebb helyen, körülbelül 10-14 fok közötti hőmérsékleten. A növény üvegtálban és vízben is hajtatható – tette hozzá Megyeri Szabolcs.

 

(A borítóképen: A krókusz – a hóvirághoz hasonlóan – hóban is szárba szökken)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában