Borszentelés

2022.01.06. 18:00

Távol maradtak a kék taláros borlovagok

A miskolciak körében népszerű János-napi borszentelést a pandémia miatt borlovagok nélkül tartották meg.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónktól

Az István Nádor Borlovagrend hagyományos János-napi borszentelését a Minorita templomban az idei járványhelyzet miatt borlovagok nélkül tartották meg.

 

– Különleges év volt a 2021- es esztendő vége a lillafüredi István Nádor Borlovagrend számára is. Lassan két évtizede, karácsony után borlovagrendek, civil szervezetek, bortermelők hozták el borukat Miskolcra, a Minorita templomba, hogy a János-napi borszentelés résztvevői lehessenek – mondta el lapunknak Czupper András, a lovagrend nagymestere. – Megtiszteltetés számunkra, hogy a templom plébánosa, Szalkai Zoltán József atya szintén borlovagunk. A kialakult járványhelyzetre való tekintettel az a döntés született, hogy most díszruhás lovagok nélkül tartsuk meg a borszentelést. Azok a barátaink, akik az idén is megszenteltetni kívánták a termelt borukat, az ünnepi szentmise előtt az oltárral szemben felállított kis asztalra tehették ezeket ki. A borlovagrend tagjai pedig a szertartás alatt személyes jelenlét nélkül, gondolatban, hittel és reménnyel emelték poharukat, és kérték a Jóisten áldását a fáradságos munkát végző borászokra és boraikra. Így e szép hagyomány nem szakadt meg, boraink immár megszentelve várják, hogy koccintsanak velük, a jövő évi jó termésre, egymás tiszteletére és mindannyiunk egészségére!
 

(A borítóképen: A borszentelés pillanata a Minorita templomban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában