Helyi életstílus

2022.01.30. 16:00

Rekordot döntött a kéktúrázók száma

Nekivágtak 24 180-an tavaly a megyénken is áthaladó Országos Kéktúrának.

KD

A koronavírus-járvány talán egyetlen pozitív hozadéka, hogy a természetjárás és a kéktúrázás sohasem látott népszerűségnek örvend – írta nemrégiben a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ).

 

Egyre népszerűbb 

 

A szervezet adatai szerint ugyanis a tavalyi év során 25 százalékkal nőtt azon természetjárók száma, akik nekivágtak az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra vagy az Alföldi Kéktúra valamelyikének. Az összesen 31 460 túrázó közül 2943-an indultak el az alföldi útvonalon, 4337-en a dél-dunántúlin, 24 180-an pedig a megyénken is áthaladó Országos Kéktúrán. 

 

Az MTSZ adatai szerint minden eddiginél többen, 992-en gyalogolták végig a három kéktúra egyikét, összesen két és fél millió kilométeres távot megtéve. 

 

A Borsod-Abaúj-Zemplénben végződő öt szakaszon (OKT-23 Szarvaskő–Putnok, OKT-24 Putnok–Bódvaszilas, OKT-25 Bódvaszilas– Boldogkőváralja, OKT-26 Boldogkőváralja–Nagy-Nyugodó, OKT-27 Nagy-Nyugodó–Hollóháza) keresztül is a megyében haladó Országos Kéktúrát 548-an teljesítették tavaly, 50 százalékkal többen, mint 2020-ban. A mintegy 1170 kilométer hosszú, az osztrák határ menti Írott-kőtől a szlovák határ közelében fekvő Hollóházáig nyúló útvonalat leggyorsabban 31 nap alatt járta be egy túrázó, míg olyan teljesítő is volt, aki 43 évvel ezelőtt vágott neki a feladatnak. 

 

Az MTSZ adatai szerint a másik két kék sávval felfestett túraútvonalat is többen fejezték be 2021-ben, mint tavalyelőtt: az alföldi útvonalat 35 százalékkal, a dél-dunántúlit pedig 20 százalékkal többen teljesítették 2020-hoz képest. 

 

Volt olyan túrázó is, aki egyetlen év alatt megszerezte a 2580 kilométer hosszú Országos Kékkör jelvényét, amely mindhárom kéktúra sikeres teljesítését díjazza. 

 

A 2021-es év kétségkívül a rekordok éve volt a természetjáró szövetségnél, az előző csúcsokon túl még a kéktúrázás napján részt vevők száma is rekordot döntött. Október 9-én 3240-en járták végig az Országos Kékkör mind a 143 szakaszának egyikét.

 

(A borítóképen: Kihelyezett térképek is segítik a tájékozódást a kéktúra útvonalakon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában