Újév

2022.01.01. 12:00

Ízletes, laktató a lencse

A fogyókúrázók, a tudatosan étkezők és a cukorbetegek legjobb barátja lehet.

ÉM

Forrás: MW

Fotó: Cseh Gábor

Hazánkban a zöldborsófőzelék népszerűsége töretlen, míg a lencsefőzelék és a lencseleves sokaknál a „nemszeretem” ételek listáját gazdagítja, és nem is sejtik, milyen ízletes ételeket lehet lencséből készíteni. Pedig fogyasztása nem csak újév napján ajánlatos, hiszen jótékony hatással van szervezetünkre. Kevesen tudják, hogy létezik barna lencse, vörös lencse, fekete lencse, zöld lencse és sárga lencse is – ismerteti a cityfood.hu.

 

Vitaminbomba

 

A lencse vitaminokban gazdag. Hazánkban kevésbé elterjedt, de az angol és az indiai gasztronómia alapját képezi a lencséből őrölt liszt, ami igen egészséges, hiszen sokkal több vitamint tartalmaz, mint a búza. Bővelkedik A-, B1-, B2-, B9-, B11-vitaminban, található benne magnézium, folsav, foszfor, kalcium, vas és cink, valamint kálium. A vas és a foszfor együttes hatása miatt kismamáknak különösen ajánlott a fogyasztása.

 

A vitaminokon túl rendkívül jól hasznosítható a szénhidráttartalma. Egyre többet hallunk manapság a „jó” és a „rossz” szénhidrátok csoportjáról. A lencse egyértelműen a jók közé tartozik, mert alacsony a glikémiás indexe, ezért lassan szívódik fel. Éppen ezért a fogyókúrázók, a tudatosan étkezők és a cukorbetegek legjobb barátja lehet. Fontos tudni, hogy magas a fehérjetartalma, ami szintén nagyon megnyerő tulajdonság. Annak aki testépítéssel foglalkozik vagy fogyókúrázik, nagyon fontos, hogy milyen mennyiségben viszi be szervezetébe a fehérjét, hiszen az adja a test számára a legtöbb energiát. A lencse nagy mennyiségben tartalmaz könnyen emészthető fehérjét. Ha 10 deka lencsét elfogyasztunk, másfélszer annyi fehérjét viszünk be, mintha ugyanennyit ettünk volna marhahúsból. A rómaiak szerint, aki rendszeresen fogyaszt lencsét, annak biztosított a belső nyugalma és a türelme. A kínai orvoslás szerint az egész testet érintő méregtelenítés egyik legfőbb támogatója. Segíti a májműködést, az anyagcserét, javítja látásunkat, segíti a haj növekedését, és fokozza a férfiak termékenységét.

 

Ízletes és laktató ételek készíthetőek belőle. A magyar konyha a lencsét leves és főzelék formájában ismeri leginkább, de vannak, akik a lencsesalátát is kedvelik és rendszeresen készítik. A lencseleves gazdag egytálétel, ami után már nem is kell második fogás, a lencsefőzelékhez pedig remekül illenek az olyan klasszikus feltétek, mint a fasírt, a röszti vagy a sült kolbász.

 

Mustáros lencsefőzelék

 

Hozzávalók:

25 dkg lencse, 8 dl víz, 1 közepes darab vöröshagyma, 1 evőkanál kacsazsír, 1 közepes sárgarépa 

1 teáskanál dijoni mustár, só ízlés szerint, frissen őrölt bors ízlés szerint

 

Elkészítés: 

A megmosott lencsét 4-5 órán át a mennyiségénél kétszer annyi vízbe beáztatjuk, hogy a duzzadásával megkönnyítse a főzést. A hagymát felaprítjuk, és kacsazsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a leszűrt lencsét és a felaprított sárgarépát, valamint a mustárt. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és puhára főzzük. Kiemelünk belőle egy kis merőkanálnyi adagot, amit villával összetörünk, és visszahelyezzük a lábasba. Ezzel az eljárással önmagával sűrítettük. (Forrás: Nosalty)

 

(A borítóképen: Nagy keletje van a piacokon a lencsének)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában