Az állatorvos válaszol

2022.01.23. 13:00

Figyeljünk kutyusunkra télen!

Gyakran cserélt ivóvízzel, fűtött kutyaházzal segíthetjük kutyusunkat a hidegben.

Detzky Anna

Dr. Pál Petra állatorvos

Fotó: Bujdos Tibor

A téli fagy ellen minden felelősen gondolkodó gazdinak védenie kell kedvencét, különösen, hogyha a kertben tartja. A sétáltatás során szintén fontos, hogy odafigyeljünk a hóban, latyakban gázoló kisállatunk egészségére. Egy kutyatartó olvasónk a téli védekezés részleteiről faggatta állatorvos szakértőnket. 

 

– A leghidegebb időszakban gyakrabban találkozunk a rendelőben megfázásos betegségben szenvedő háziállatokkal. A fő gond az szokott lenni, hogy főleg a kinti kutyusokkal kevesebb időt töltenek a gazdik, és később veszik észre, ha valami baj van – hívta fel a figyelmet dr. Pál Petra kórházi állatorvos. – Bár állataink jól alkalmazkodnak az időjárás-változásokhoz, de 0 fok alatt már komoly veszélybe kerülhetnek, ha nem lép közbe a gazdi.
 

A kisebb ház melegebb 
 

A legfontosabb az étel-ital és a meleg kuckó biztosítása télen. 

 

– Ilyenkor hamar befagy az ivóvíz, ezért oda kell figyelni rá, hogy a vizestálkában gyakran cseréljük a belevalót. Emellett időnként érdemes langyos étellel etetni, ami egy kicsit tud segíteni az állat átmelegedésében. Ha a kutya azt szokta meg, hogy kint van, akkor nem feltétlenül kell ezen változtatni. Esetleg éjszakára érdemes csak beengedni négylábú barátunkat valamelyik melléképületbe. Talán még ennél is jobb megoldás, ha egy fűtött vagy melegen bélelt, jól szigetelt, megfelelő méretű kutyaházat kínálunk fel számára. Sokan ott rontják el, hogy túl nagy házat vesznek. Télen azonban sokkal jobb, hogyha éppen csak elfér benne az állatka, mert könnyebben beleheli, és melegebb lesz – magyarázta a szakember. 

 

A bentről kijáró, rövid szőrű vagy kozmetikázott ebek számára a kutyaruha nem pusztán divat.
 

Városban ruha és cipő 
 

– Ha nem öltöztetjük fel rövid szőrű kedvenceinket, akkor könnyen megfázhatnak hoszszú séták során a zimankós időben. Az állatokat nem szabad teljesen bebugyolálni, mert az nem kényelmes nekik. A nagyon vastag, kevésbé szellőző ruhák nem a legjobbak számukra, az elasztánra pedig allergiásak lehetnek. Az utak sózása miatt a belvárosban élő kutyusok lábára kutyacipőt kell húzni. Némi időbe telik, amíg ezt megszokják, de sokkal jobb megoldás, mintha a só kimarja a talpukat. 

 

– A másik lehetőség, hogy séta után azonnal langyos vízzel megmossuk a tappancsokat. Hogyha mégis sérülést tapasztalunk, hámosító krémmel érdemes bekenni, figyelve arra, hogy az eb ne nyalogassa le – javasolta az állatorvos.
 

Várjuk leveleiket! 
 

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az azallatorvosvalaszol@gmail. com címre várunk.

 

(A borítóképen: Dr. Pál Petra kórházi állatorvos munka közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában