A születés csodája

2021.12.24. 14:30

Zsófi volt a karácsonyi ajándék

Az édesanya valóságos csodának tartja kislánya nyolc évvel ezelőtti érkezését.

Hegyi Erika

Rácz Gergely Levente fiúk, Rácz Norbert apuka, Rácz Zsófia Dóra lánya és Simon Adrienn anyuka

Fotó: Bujdos Tibor

Egy gyermek érkezését mindig csodaként élik meg a szülei, ha pedig a pici épp karácsonykor jön a világra, akkor egészen biztosak abban, hogy az égiek is közrejátszottak. Rácz Zsófia Dóra ma már 8 éves, de a születése bizony örökre emlékezetes marad édesanyja és édesapja számára. Zsófi ugyanis december 24-én pontban éjfélkor jött a világra. Az édesanyjának kellett eldöntenie, hogy melyik nap legyen a hivatalos születésnapja. 

 

De a történet kezdődjön az elejéről! Simon Adrienn, Zsófi édesanyja 8 évvel ezelőtt veszélyeztetett terhes volt. Trombózisveszély miatt kilenc hónapig vérhígítóval injekciózta magát. Mivel az első gyermeke, Gergő is császárral született, Zsófi esetében tervezett császármetszést beszéltek meg az orvossal. Ennek időpontja december 25-e délelőtt lett volna, mert az orvos akkor volt ügyeletben. Adrienn így is készült. Azt gondolta, hogy 24-én szépen feldíszítik a karácsonyfát, megvacsoráznak, átadják egymásnak az ajándékokat, majd másnap bemennek a kórházba, és megszületik a kislányuk. Zsófi azonban nem várta meg a megbeszélt időpontot, Adrienn-nek már 24- én elkezdett fájni a hasa.
 

Pontban éjfélkor 
 

– Azért a fát még feldíszítettem, megvacsoráztunk, de amikor megérkeztek a szülők, már igencsak toporogtam, mert egyre erősödtek a fájások. A barátnőm, aki a gyerekek keresztanyja, azt mondta, hogy nincs mit tenni, be kell menni a kórházba. A férjem bevitt, szegény kisfiam pedig, aki akkor még alig volt kétéves, nem értette, hogy itt van az egész család, mindenki megkapta az ajándékát, anya meg egyszer csak eltűnik. Amikor beértünk a kórházba, ott azonnal szóltak az orvosnak, aki valószínűleg a karácsonyi vacsora mellől állt fel. Amikor beért, volt egy kis vitája az osztályvezető főorvossal, hogy lehet-e császár, vagy sem, így emiatt eltelt egy kis idő. Végül az orvosom megműtött, és valami csoda folytán Zsófi épp éjfélkor jött a világra. Az orvosom azt kérdezte, hogy „na, Adrienn, melyik napra írjuk a baba születését?”. Én meg arra gondoltam, hogy 24-e szenteste, az ajándékozás napja, akkor legyen inkább 25-e Zsófi születésnapja, hogy akkor csak őt tudjuk ünnepelni. Így írták be a kislányom hivatalos adataihoz, hogy 2013. december 25-én, 0 óra 2 perckor született – idézte föl a történteket Adrienn. 

 

Hozzátette: azon a karácsonyon kapta a legszebb ajándékot.
 

Kis csoda 
 

Mint mondta, kislánya nemcsak emiatt egy kis csoda, hanem az egész lénye az. Kitűnő tanuló az iskolában, a német két tannyelvű osztályban. Jár táncolni, kosarazni és drámaszakkörre is. Kiáll a maga igazáért, de ha a társait bántják igazságtalanul, akkor őket is megvédi. Van az osztályában egy nála sokkal alacsonyabb kislány, neki mindenben segít. Ha például nem ér el valamit, Zsófi készségesen felemeli. De fontos feladatokat is rá lehet bízni. A tanító néni őt küldi a tanáriba vagy a gazdasági irodába, ha hirtelen el kell onnan hozni valamit. Zsófi ügyesen nyilatkozik is. Ha az iskola valamelyik fontos eseményén ott van a sajtó, akkor bátran elmondja a gondolatait. 

 

– Gyakran gondolok arra, hogy Jézus is december 24-én született, és nekünk ugyanilyen csoda és áldás a kislányunk. Igazából nem volt tervezett baba, és épp Jézus születésnapján érkezett erre a világra, hogy de igen is, ő jönni akar és élni akar. Azon is el szoktam gondolkodni, hogy vajon miért adta őt nekünk a sors ezen a szent napon – fogalmazott az édesanya.
 

Mária szerepében 
 

Náluk az ünnep úgy telik, mint sok-sok más családnál. Már az advent időszakában ráhangolódnak a karácsonyra. Szenteste csak a szűk család van együtt, anya, apa, a két gyermek és Adrienn édesapja, mivel ő is velük él. Megajándékozzák egymást, és örülnek, hogy együtt lehetnek szeretetben, békességben. Másnap érkeznek a nagyszülők, a gyerekek keresztanyja és családja, hiszen akkor ünneplik Zsófi születésnapját. Az idén már nyolc gyertya lesz a tortáján. 

 

Azt is megtudtuk, hogy a kislány idén társasjátékokat szeretne kapni, és kreatívkodásra alkalmas játékokat. Zsófi ugyanis nagyon szeret kézműveskedni, már óvodában is nagyon szép munkákat készített. Az óvoda azért is emlékezetes számára, mert nagycsoportos korában, amikor eljátszották Jézus születésének történetét, ő volt Mária.
 

(A borítóképen: Együtt a család – Rácz Gergely Levente, az apuka, Rácz Norbert, Rácz Zsófia és Simon Adrienn)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában