Szilveszteri tűzijáték

2021.12.30. 14:00

Készítsük fel a bulira a kiskedvenceket!

Nyugtatók nélkül az ijedős kedvenceknél epilepsziás roham is jelentkezhet szilveszterkor.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sok kutya és macska számára a szilveszter egy rémálom, mert pánikba esnek a zajos ünneplés, tűzijátékozás miatt. A gondos gazdik állataikat is felkészítik az év végére. Több olvasónk érdeklődött állatorvos szakértőinktől, hogy milyen nyugtatót adjon be négylábú barátjának, és kell-e félni ezeknek a szereknek a mellékhatásaitól.

 

– Ha tudjuk kisállatunkról, hogy félős, akkor érdemes még jóval az ünnepek előtt beiktatni egy állatorvosi konzultációt. Ez azért is fontos, mert ilyen esetben mindig volt valamilyen előzmény, ami kiváltja a kedvenc mostani viselkedését, és epilepsziára szintén hajlamos lehet – javasolta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – A többiek számára elegendő, hogyha bemennek egy állatpatikába, és a vény nélkül kapható nyugtatószerek közül választanak az asszisztensek segítségével. Jól teszik a gazdik, ha minél előbb beszerzik ezeket, mert hamar kifogynak a készletek. Az állatnyugtatókban általában az a közös, hogy speciális aminosav-kombinációt tartalmaznak, némelyikben még gyógynövénykivonatok is vannak. A készítmények ezekkel az összetevőkkel érnek el olyan hatást, amely meggátolhatja, hogy egy zajfóbiás vagy ijedős kutyus vagy cica kárt tegyen magában és a környezetében, elszökjön, illetve sokkos állapotba kerüljön. Bizonyos szereket csak kutyáknál, vagy cicáknál, másokat mindkét fajnál lehet alkalmazni.

 

Az állat drasztikusan megváltozott viselkedése jelezheti a fokozott szorongást.

 

– A félős háziállat mindenhová követi a gazdit, folyamatosan liheg, maga alá húzza a farkát, vagy próbál menekülni. A begyógyszerezés után pedig négylábú barátunk sokkal kevésbé lesz aktív, mint egyébként, de ettől nem kell megijedni. Viszont az etetést, itatást ilyenkor nem szabad erőltetni, mert a gyógyszer hatására az állat kevésbé tud nyelni. Hasznos áttanulmányozni a betegtájékoztatót. Ez a helyes adagolás miatt is fontos, amit rendszerint már szilveszter előtt több nappal el kell kezdeni, de ha ez elmaradt, akkor is érdemes még beadni. A gyógyszerezés elmaradása sokkal nagyobb gondot okozhat az esetlegesen bekövetkező roham miatt. Ilyenkor még a mindennapokban szelíd kisállatokat sem ajánlatos megfogni, mert a saját gazdájukra is rátámadhatnak, és levernek mindent. A kevésbé ijedt ebeket és macskákat pedig nyugtatásukkal megerősíthetjük abban, hogy a hiszti jogos dolog – hangsúlyozta az állatorvos.

 

Várjuk leveleiket!

 

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk.

 

(A borítóképen: A kutyák nehezen viselik el a szilveszteri tűzijáték hangját)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában