Tudatosság

2021.12.25. 09:00

Hajópadlóból karácsonyfa: egy környezettudatos család karácsonya

Zsíros Zsófia, a Miskolcon élő háromgyermekes édesanya igyekszik tudatosan, a környezetet kímélve készülni az ünnepekre.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Véleménye szerint ez az időszak jelentősen megterheli a bolygót, ahogyan az emberi szervezetet is. – A bolygó tekintetében gondoljunk csak a vásárlási lázra, a felesleges ajándékokra, amelyektől rövid időn belül megválunk, a csomagolóanyagokra, a szállításra, a szervezésre, az ünnepi menü elkészítésére, az élelmiszerpazarlásra – sorolta Zsófia.

 

– Ezért próbálok bizonyos lépéseket tenni a tudatos karácsony felé, kezdve a karácsonyfa kérdésével. Családunk öt évvel ezelőtt vásárolt egy újrahasznosított hajópadlóból kifaragott, zöldre festett karácsonyfát, erre aggatunk égősort, illetve a gyerekek mindig készítenek rá valamilyen saját kezűleg gyártott díszt is. Bár nincs tőle karácsonyi illat, de azt lehet pótolni illóolajokkal. Nekünk három kisgyermekünk van, akik ebbe szoktak bele és nagyon kedvelik – osztotta meg az édesanya.

 

– Ajándékokat illetően előnyben részesítem a helyi vagy a közelben gyártott fából készült játékokat. A nagyszülők ajándékozását is próbálom kézben tartani és megmondani, hogy mit vegyenek, mire van szükség, de még így is képes becsúszni egy-egy felesleges darab, amit egy év múlva vagy még hamarabb kiszanálunk. A család felnőtt tagjai saját kezűleg gyártott ajándékot kapnak: házi mustárt, tormát, kicsikkel közösen készített díszeket, vagy a közös nyaralást előlegezzük meg. Az ajándékok csomagolására évek óta nem használok csomagolópapírt, ha nagyobb meglepetésről van szó, akkor csak letakarjuk egy lepedővel, a kisebbeket az előző évekből visszamaradt csomagolóanyagokkal fedem be – tette hozzá.

 

– Törekvéseim az anyaságom idején kezdődtek, amikor a kislányom megszületett eljártam egy baba-mama csoportba, ahol gyakran szó esett többek között a vegyszermentes háztartásról, mosható pelenkáról. Ezeket hallva pedig tovább kutakodtam az interneten hasznos információkért. A közösségi média felületein vannak zero waste csoportok, ahol rengeteg hasznos tanácsot cserélhetünk, kaphatunk. Tény, hogy a tudatosság plusz odafigyelést, energiát igényel, de nem bánom, sőt mi több élvezem. A cél, hogy a gyerekek is ebben a szellemiségben nőjenek fel, illetve, hogy a jól szervezettséggel stresszmentesen hozzuk le az ünnepi időszakot és az ne vegyen el a varázsából – mondta végezetül Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában