Kiskert

2021.12.19. 14:00

Fejben már készülhetünk a tavaszi kerti ültetésre

Összeszedtük a hónap legfontosabb kerti munkáit, illetve a növényeket, amik kevés napfénnyel is jól érzik magukat a lakásban.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Decemberben elkezdhetjük a tavaszi veteményezés megtervezését. Így mielőtt kiürülne az éléskamra, fejben már össze is áll a beszerzendő magok, palánták listája. Fagymentes időben folytathatjuk a díszfák és cserjék metszését, valamint eltávolíthatjuk a virágzó de már elnyílt hajtásvégeket is. Ha azt tapasztaljuk, hogy a kertünk vissza-visszatérő látogatói a madarak, helyezzünk ki számukra etetőt, amit rendszeresen töltsünk fel magvakkal és friss vízzel. Ez a időszak a legalkalmasabb arra, hogy a gyümölcsfákat, rózsákat kátrányos olajjal bepermetezzünk, ezzel eltávolítva a megjelenő feketepenész-spórát. Ha az elkövetkezendő hetekben nagy havazás utáni hóréteg fedné be a kinti növényeinket, rázzuk le róluk, nehogy letörjenek, megsérüljenek az ágak a nagy súly alatt. A beteg ágakat érdemes összeszedni, eltakarítani az egészséges növényekről, növények mellől. A megmetszett példányok körüli talajt takarjuk be a fagy ellen. Ne csak a fagytól, hanem a széltől is óvjuk a kerti zöldeket. Az öntözés továbbra is szükséges, viszont a mennyiséggel mindenképp érdemes csínján bánni. Végezetül az év ezen szakasza ideális időpont arra, hogy megjavítsuk az eddig elhanyagolt, de felújításra szoruló dolgainkat. 

 

Ami a beltéri növényeket illeti, igyekezzünk azokat napos helyen tartani, vagy választhatunk olyan fajtákat is, amelyek jól tűrik az árnyékot. Többek között ilyen a dracéna, vagy sárkányfa. A sárkányfa egyszerűen termeszthető, csak arra kell figyelni, hogy bár rendszeresen locsoljuk, de ne öntözzük túl. Az árnyékkedvelő tulajdonságukból adódóan ne tegyük ki közvetlen napfénynek. Az anyósnyelv is kevés gondozást igénylő fajta, nagyon jól bírja a sötétséget, így a lakás legárnyékosabb pontján is jól fogja magát érezni. Így keressünk helyet az örökzöld szobapáfránynak is, ami a sötétebb helyeknél csak a savanyú talajt kedveli jobban. Talaja mindig legyen nedves, fontos a megfelelő vízelvezetés is. Mivel a szobapáfrány kedveli a párás közeget, ügyeljünk az adott tér ideális páratartalmára. Az agglegénypálma, rövid nevén legénypálma is csodás éke lehet a lakásnak fényes leveleivel. Gondozása minimális energiát igényel, árnyékos helyen, közvetett napfény mellett, kevés locsolással hosszú ideig, boldogan elél. Esetében csak arra kell figyelni, hogy meleg hőmérsékletű helyre kerüljön.

 

Kevés víz, sok ellenőrzés 

 

 

Az árnyékkedvelő szobanövényeket ne öntözzük túl, inkább tartsuk a földjüket szárazon. Sötétben, túl sok locsolás mellett, a gyökerük könnyen rothadásnak indulhat. A vegetációs időszakban havonta egyszer adjunk folyékony műtrágyát a benti zöldeknek, továbbá tisztítsuk meg a leveleiket a portól, szennyeződésektől. Gyakran csekkoljuk a növényeket.

 

(A borítóképen: A takarás hatékony a fagy elleni védelemben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában