Kisállat

2021.12.20. 13:00

Allergiát jelez a piros szem

A kutyáknál allergia, a macskáknál örökletes herpeszvírus válthat ki kötőhártya-gyulladást.

DA

Fotó: Shutterstock

A vírusos időszakban a kötőhártya-gyulladás népbetegség, ami állatoknál is kialakulhat, de némileg eltérő okok állnak a háttérben, mint az embereknél. Egy aggódó gazdi fordult állatorvos szakértőnkhöz azzal a kérdéssel, hogy mi okozhatja, hogy kutyusa sokat vakarja kipirult szemét.

 

– Valószínűleg kötőhártya-gyulladás alakult ki. Kutyusok esetében gyakran áll allergia, rendellenes szempilla, esetleg száraz szembetegség a probléma hátterében, és a gyulladt kötőhártya felülfertőződhet baktériumokkal – mondta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – Sajnos a megelőzésre nincs lehetőség. A házi cicák nagy többségénél a bajt okozó herpeszvírus már születésükkor a szervezetükben van, sőt néha úgy születnek, hogy súlyosan beteg a szemük. Ebeknél a tünetek csökkentése mellett a mögöttes alapbetegség kezelésével érhetjük el, hogy minél hamarabb meggyógyuljon az állat.

 

Ecseteléssel enyhíthető

 

Általában a szemkörnyéki váladék hívja fel a figyelmet arra, hogy valami baj van.

 

– A váladék lehet kis mennyiségű, de van olyan eset, hogy az egész szemkörnyéket eláztatja, esetleg a szőrzetre szárad. Lehet vízszerű, de súlyosabb esetben akár gennyes, zöld színű ragacsos váladék. Az állatok gyakran dörzsölik, vakarják a szemüket, esetleg hunyorognak és a gazdi is látja, hogy kipirult a kötőhártya. Ha néhány napos kamillás vagy Betadine-oldatos lemosás után nem múlnak el a tünetek, keressék fel állatorvosukat! A diagnózis felállításához segítség lehet, ha feljegyzik, hogy mikor kezdődött a betegség és részletesen beszámolnak a lefolyásáról – javasolta az állatorvos.

 

Legyen tiszta a szem

 

Szemcseppekkel, kenőcsökkel lehet a problémát orvosolni.

 

– A kezelés időtartama függ a tünetek súlyosságától, illetve az esetleges alapbetegségtől. Ha például egy rendellenes állású szempilla folyamatosan dörzsöli, irritálja a kötőhártyát, akkor a szempilla műtéti eltávolítása után várhatjuk csak a teljes gyógyulást. Ugyanis, ahogy a kezelést abbahagyjuk, rögtön újra jelentkeznek a tünetek. Fontos a szemkörnyék tisztán tartása, a váladék lemosása, a cseppek, kenőcsök rendszeres alkalmazása. Esetenként gallér viselésére is szükség lehet, nehogy kedvencünk megsértse a szemét. Amíg a tünetek fennállnak, nem szoktuk ajánlani a kozmetikai kezelést, fürdetést. Ugyanakkor van olyan eset, hogy a szemkörnyék szőrét lenyírjuk – tudatta a szakember.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az azallatorvosvalaszol@gmail. com címre várunk.

 

(A borítóképen: A rendszeres állatorvosi vizsgálat megelőzheti a bajt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában