koraszülés

2021.12.02. 16:00

A szülők lelkét is kezelni kell

Trauma éri a szülőket koraszülés esetén, érdemes szakember segítségét kérni a feldolgozásához.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Évente körülbelül minden 10. kisbaba koraszülöttként látja meg a napvilágot. Ez a szám világszerte további emelkedést mutat. A baba korai születése a fizikai következmények mellett lelkileg is hatalmas terhet ró az érintett család minden tagjára.

– Koraszülöttségről akkor beszélünk, ha a baba a 37. terhességi hét előtt jön a világra. Az egészséges, problémamentes várandósságra és szülésre természetes élettani folyamatként tekintünk. Ha túl korán jön el a szülés ideje, az már nem ebbe a kategóriába tartozik, ott bizony elengedhetetlen a szakszerű orvosi jelenlét. Azonban a legodaadóbb egészségügyi csapat és magas színvonalú lelki támogatás mellett is hatalmas traumát szenved el az anya és a baba is – kezdte Nagyné Aranyi Hajnalka, a Holdam Egyesület tagja, dúla.

Nehéz élethelyzet

– A szülést hónapokig tervezgetjük, felkészülünk rá, de mégsem a várakozásaink szerint történik, így a kialakult helyzet feldolgozása hosszú ideig is eltarthat, érdemes szakemberhez fordulni a teherrel. Az anyán túl az egész család nehéz élethelyzetbe kerül. A gyermekágyas időszak időtartama megnőhet, huzamosabb kórházi tartózkodásra is szükség lehet. Az otthon maradt testvérekről gondoskodni kell, a házimunka sem tűnik el varázsütésre, a család megélhetéséről is gondoskodni kell valakinek. Ez a rengeteg teher – az aggodalom mellett – felőrli az otthon maradt apát. Ilyenkor valóban nagy szükség van a tágabb család, barátok, ismerősök tevékeny támogatására. Furcsa belegondolni, de az apa is traumát szenved el; a számára kedves társ kiszolgáltatott helyzetben van, a várva várt gyermek életéért aggódik, a család működtetése korábban kétszemélyes feladat volt, ami most rá nehezedik, és még ki tudja, milyen nehezítő körülmények vannak. Érdemes a pár fizikai jóllétén túl a lelkükkel is törődni. A gyermekáldás önmagában is nagy lépcsőfok a családdá válás folyamatában, hát még ha komplikációkkal terhelt ez az időszak – hangsúlyozta.

– A várandósság során sokat tehetünk magunkért és gyermekünkért. Nyugodt életmóddal, egészséges táplálkozással, a megváltozott állapotnak megfelelő mozgással és megfelelő stresszkezelő technikák alkalmazásával jó úton haladunk egy egészséges szülés felé. A koraszülött babák gondozásában, hasonlóan az időben születettekhez, kiemelt fontosságúnak tartom a szoptatást és a testkontaktust. Az együtt töltött pillanatok segítenek az anyának és a babának alkalmazkodni egymás igényeihez. Az anya légzése kapaszkodót ad a babának a stabil légzés kialakulásában, a baba illata és szopási kísérletei elősegítik az anyatejképződést. A közöttük ekkor létrejövő érzelmi kötelék élethosszig kitartó felbecsülhetetlen érték. A speciális egészségügyi igényekről pedig a kórház személyzete szakszerűen gondoskodik, érdemes megbízni bennük – javasolta végezetül Hajnalka.

(A borítóképen: Aggódással teli helyzet, ha túl korán születik meg a baba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában