Kerti munka

2021.11.04. 15:00

Zárjuk az évet alapos lemosó permetezéssel!

Sok gondtól megkíméljük magunkat, ha nem hagyjuk ki ezt a fontos lépést.

20201118 Szeged Ideje van az őszi lemosó permetezésnek. Képen: Gyümölcsfa permetezés a Pápai utcában. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Forrás: MW

Fotó: Karnok Csaba

A gyümölcsféléken és a szőlőn előforduló károsítók jelentős része a növények fás részein telel át. A védekezés egyik lehetősége a nyugalmi időszakban elvégzett úgynevezett lemosó permetezés.

A kezelés a nevét onnan kapta, hogy a növényvédő szereket a szokásosnál nagyobb permetlémennyiséggel (1000–1500 l/ha) javasolt a növényekre kijuttatni, ezzel biztosítva a fás részek (törzs, vázágak, gallyak) megfelelő fedettségét. A lemosó permetezést az év két időszakában lehet elvégezni. Ősszel 60-80 százalékos lombhullásban, illetve tél végén, kora tavasszal a rügypattanás előtt. Az őszi kezelés különösen a betegségek elleni védelem tekintetében hatásosabb, a kártevők ellen viszont a tél végi, kora tavaszi védekezések adnak jobb eredményt.

A betegségek elleni lemosó permetezésre engedélyezett réztartalmú készítmények egyaránt hatnak a baktériumos és gombás betegségek ellen. Lemosásra felhasználható még néhány kéntartalmú készítmény is. Azok a szerek azonban, amelyek nem tartalmaznak rezet, nem hatásosak a baktériumokkal szemben.

Lényeges, hogy a lemosó permetezést mindig fagymentes időben kell elvégezni. A választott készítményt pedig önállóan kell kijuttatni, nem szabad keverni egyéb növényvédő szerekkel! Előtte célszerű a megbetegedett vagy egyéb módon károsodott növényrészeket eltávolítani. A tél végi, kora tavaszi kezelést mindig a metszést követően javasolt elvégezni.

A lemosó permetezés hatékony védelmet nyújthat a növények számára, ugyanakkor alkalmazása sajnos gyérítheti a fás részeken telelő hasznos élő szervezeteket is.

(A borítóképen: Fontos, hogy jusson mindenhová a permetléből)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában