Adventi kalendárium

2021.11.22. 13:00

Minden napra egy-egy ablakcsoda

A tavalyi örömteli hangulatot szeretnék visszahozni a városba a szervezők.

Hegyi Erika

Fotó: Olvasónktól

A tavalyi, nagy sikeren felbuzdulva az idén ismét megszervezi Göncön az ablakkalendáriumot a település Városi Könyvtára. Magánszemélyek, intézmények és cégek is jelentkezhettek, melyek vállalják, hogy az adventi időszak egy-egy napjára feldíszítik és kivilágítják ünnepi ablakukat. Mire eljön a karácsony, 24 csodás ablakban gyönyörködhetnek a városban sétálók.

– Tavaly tulajdonképpen a járvány miatt gondoltunk arra, legyen a városnak ablakkalendáriuma – mondta lapunknak Molnár Lászlóné könyvtárvezető. – Mint minden más intézményt, a könyvtárat is be kellett zárni, de szerettünk volna olyan közös eseményt, ami a szigorú szabályok ellenére is kivitelezhető. Meghirdettük az ablakdíszítés lehetőségét, és szerencsére volt annyi jelentkező, amennyi kellett. Velük telefonon egyeztettünk, a szervezés folyamán minimális személyes találkozásra volt csak szükség. A könyvtár járt az élen, mi díszítettük fel az ablakunkat december első napján. Aztán sorba „nyílt” a többi, mindennap egy újabb. A díszítők vállalták, hogy karácsonyi ablakukat délután 5 órától este 8 óráig kivilágítva hagyják. Gyönyörű alkotások születtek. Mi pedig, a könyvtár munkatársai lefotóztuk a számmal ellátott ablakokat, és feltettük a könyvtár közösségi oldalára. Az ünnepi hangulatot egy-egy karácsonyi verssel, idézettel tettem teljessé – sorolta a könyvtárvezető. A város lakóinak kedves esti programot jelentett, hogy sötétedéskor elsétáltak a legújabb feldíszített ablakhoz. Aki a betegsége miatt nem tudta ezt megtenni, megnézhette a közösségi oldalon.

Újra meghirdették

A könyvtárvezető hozzátette: vannak települések, amelyek versenyt hirdetnek az ablakok között, de Göncön inkább az örömszerzés a lényeg.

– Olyan sokan kérdezték, ugye most is lesz ablakkalendárium, hogy újra meghirdettük. Az advent a várakozásról szól, mi is mindennap vártunk egy-egy újabb, fényes ablakot. Tavaly távol voltunk egymástól, de közösen készültünk az ünnepre. Ez volt a 2020-as év decemberi mottója. Az idén a tavalyi örömet szeretnénk visszaidézni – fogalmazott Molnár Lászlóné.

(A borítóképen: Az egyik díszes ablak a tavalyi adventi kínálatból)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában