kiskert

2021.11.26. 15:00

Kényes növény a mikulásvirág

Csak megfelelő körülmények között, a szabályokat betartva érhetjük el, hogy újra és újra virágozzon.

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

A mikulásvirág számtalan színben pompázhat a nemesítésnek köszönhetően, de a piros verziója a legautentikusabb az ünnepi időszakban. Azonban a februári elvirágzást követően sokan nem is gondolnak arra, hogy akár a következő hasonló időszakig is kihúzhatja a növény, ha biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket. Ehhez feltétlenül tudnunk kell azt, hogy a mikulásvirág meleg éghajlatról származik, így télen nem lehet kint hagyni a hideg levegőn. Bár fényigényes, és szereti a meleget, mégsem helyezhetjük közvetlenül a tűző napra a nyári időszakban. Nem kedveli a huzatos helyeket és a változó hőmérsékletet, a legideálisabb számára a 16–20 fokos helyiség. Az előbb említett okok miatt a téli vásárlás alkalmával figyeljünk arra, hogy ne érje hideg, míg a boltok polcairól átkerül otthonunk melegébe, ennek megfelelően jól csomagoljuk be. Tápoldatozni még a virágzás, a friss hajtások megjelenése előtt érdemes. A túlöntözést és a szárazságot sem bírja, így a locsolás során meg kell találnunk az arany középutat. Elvirágzása körülbelül február környékén következik be.

Hűvösben pihentessük!

Ha a nehezebb utat választjuk, és megpróbáljuk újravirágoztatni, akkor meg kell metszenünk, miután ledobta leveleit. Ha a levelek fennmaradtak, a hajtások 15-20 centiméteres visszavágását csak augusztusra ütemezzük. A főhajtást is az első oldalhajtás méretéhez kell igazítani. A metszés után következik a mikulásvirág pihentetése hűvös, sötét helyen, viszonylag kevés öntözés mellett 1-2 hónapig, majd átültethetjük savanyú, tőzeges földbe, hiszen ezt kedveli a leginkább. Dugványának szaporítása történhet földben és vízben, az utóbbival egyszerűbb a dolgunk.

Virágoztatása felér egy kémiai kísérlettel, amihez az kell, hogy rövid nappalos virág révén sötét helyen tartsuk napi 12-14 órán keresztül 2 hónapon át. A lefedéséhez használhatunk például kartondobozt, ez alatt tarthatjuk este 7 és reggel 8 között. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a tevékenység rendkívül sok figyelmet igényel, érdemes meghozni az áldozatot, ugyanis nem sokan mondhatják el magukról, hogy türelemmel és kitartással újravirágoztatták a növényüket.

A mikulásvirág levele indikátorként is szolgál. Besárgul, ha túlöntözzük, virágzás alatt lehullik, ha túl meleg számára a környezet. A fodrosodását pedig egy vírussal való találkozás okozza, ami ellen sajnos nem igazán lehet védekezni, így a növény pusztulását is előrevetíti.

(A borítóképen: Ha hazavittük a virágot, sok gondozást igényel, de megéri)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában