Miskolci Újrahasználati Központ

2021.11.13. 18:00

Gazdára találnak a holmik

Egyre többen vásárolnak, és a felajánlások száma is nőtt a Miskolci Újrahasználati Központban (MÚK).

Balogh Csilla

Fotó: Balogh Csilla

Eleinte csak körülnézni tértek be az új létesítménybe az emberek, ma már egyre több a rendszeresen visszatérő vásárló, és a felajánlások száma is emelkedett. A döcögősen indult központban eddig már több mint 40 ezer, vagyis két versenyuszodát megtöltő termék talált gazdára.

– A forgalom mértéke 30 százalékkal emelkedett az első évhez képest, s mindig van egy-egy olyan slágertermék, amiért képesek ölre menni az emberek – mondta Ladányi Roland. A Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási (Mirehu) Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: egyre nagyobb az ismertsége és az elismertsége a központnak, ezt mutatja az is, hogy péntekenként, a hét egyetlen nyitvatartási napján, kígyózó sorban, türelmetlenül várják a nyitást a vásárlók az épület bejárata előtt.

– Egy évtizedes elképzelés valósult meg a Miskolci Újrahasználati Központ 2 évvel ezelőtti létrejöttével. Akkor a jelenlegi székhelyünknek otthont adó épület olyan rossz állapotban volt, hogy le akartuk bontani. A rombolás helyett végül mégis úgy döntöttünk, hogy elindulunk, és a jelképes bevételekből lépésről lépésre felújítjuk. A tárgyak mellett így az épület is újra használatba került – meséli a kezdetekről az ügyvezető.

A hulladékok keletkezésének megelőzésére kiváló lehetőséget nyújt az újrahasználat. Ilyenkor az adott terméket átalakítás nélkül újra ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották.

– Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek a feleslegessé vált vagy megunt háztartási eszközeiket, használati tárgyaikat, bútoraikat, könyveiket ne a kukába dobják, hanem inkább ajánlják fel jótékony célra, hiszen azok másoknak még jó szolgálatot tehetnek, hozzájárulva ezzel az élhetőbb környezet megteremtéséhez. Ennek érdekében bővítettük a palettánkat és folyamatosan pörgetjük a beérkező árukat, ha valami mégis beragad, akkor akciókat szervezünk. Bevezettük a térítésmentes kényelmi szolgáltatásunkat is, és munkatársaink házhoz mennek Miskolc területén belül a felajánlásokért – fogalmaz Ladányi Roland.

Új életre kelnek

Kriston Szabolcs, a Miskolci Nemzeti Színház kelléktárvezetője munkaköréből adódóan és magánemberként is gyakran és szívesen látogatja a központot. –

Izgalmas egy-két órát lehet ott eltölteni – meséli. – Legutóbb tányérokat vettem ott az egyik előadásunkhoz. Szinte mindig találok valamit, ha mégsem, akkor elmesélem, hogy mire lenne szükségem, s ha érkezik az elképzeléseimnek megfelelő vagy azokhoz hasonló használati darab, akkor azonnal értesítenek. Felhőtlen együttműködés alakult ki az eltelt időszak alatt a két intézmény között – mondja. – Előremutató és környezettudatos kezdeményezésnek tartom, hogy egy-egy tárgy létezésének úgy adunk új és méltó célt, hogy az másoké lesz, nem pedig az enyészeté. Így a megunt tárgyak, ha nem is eredeti fényükben, de ragyoghatnak, és új életre kelhetnek az új tulajdonos birtokában – fűzi hozzá Kriston Szabolcs.

(A borítóképen: Van miből válogatni azoknak, akik betérnek a MÚK-ba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában