Héttorony Fesztivál

2021.11.24. 13:00

Fényfestős fesztivál

Újra számos programmal jelentkezett Sárospatakon a Héttorony Fesztivál.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A tíz éve működő vándorfesztivál fő vezérelve a neves építész, Makovecz Imre örökségének a követése – közölte a helyszínen Diligens Linda fesztiválkoordinátor. A program segítségével az őáltala tervezett épületeket töltik meg koncertekkel, elő­adásokkal, elsősorban olyan zenékkel, amelyeket az építész maga is szeretett egykor. Így jutottak el Sárospatakra is, hiszen A Művelődés Háza és Könyvtára a legismertebb épületei közé tartozik.

A központi gálát minden esztendőben Makovecz Imre születésnapján, november 20-án tartják Budapesten, idén a Héttorony című előadást tekinthetik meg az érdeklődők a Nemzeti Táncszínház előadásában. Az eseménysorozat többi helyszíneit pedig úgy választják ki, hogy határokon belül és kívül is megjelenjen a fesztivál. Idén a Szlovéniában található Lendván indult el a programsorozat, ahol az ottani színházat tervezte Makovecz Imre.

A fesztiválkoordinátor hozzátette: minden helyszínen az a céljuk, hogy az építészet és a zene kapcsolatára ráirányítsák a figyelmet. Kiemelte: ez Sárospatakon is így történt a most felújított művelődési központban. Idén a fő produkciója a pataki fesztiváli eseményeknek Palya Bea koncertje volt, a programokat pedig fényfestészettel kötötték össze, amelynek eredményeként A Művelődés Háza színpompás fényekbe burkolózott néhány órára – mondta Diligens Linda.

A helyi örökségből építkezni

Ugyancsak a rendezvény keretében mutatták be a Makovecz tanítványa, Salamin Ferenc Ybl-díjas építész, valamint tanítványai és barátai által tervezett – többségében tokaj-hegyaljai – épületek fotóiból összeállított kiállítást. A különleges tárlatot a szintén Makovecz-tanítvány és Ybl-díjas Sáros László György nyitotta meg, aki beszédében elmondta: Salamin Ferenc munkássága, látásmódja illeszkedik a Kós Károly Egyesülés 2009-ben, a szerveződés létrejöttének 20. évfordulója alkalmából létrehozott kiállítás címéhez, vagyis „Folytatni a teremtést”. Ehhez illeszkednek a Tokaji borvidéken végzett eddigi munkái. A felújításra váró épületek tervezésekor igyekszik megérteni azok eredeti üzenetét és minimális visszabontással elkezdeni a megújítást. A bontás egyfajta kudarc, ebből a munkából mindössze annyira van szükség, amely láthatóvá teszi a folytatást – tette hozzá Sáros László György.

Nem újrateremteni, hanem folytatni – erősítette meg az építész. Salamin Ferenc felfedez, értékel, hozzátesz, és erre biztatja tanítványait is – közölte. Salamin Ferenc kiemelte: 34 éve szeretett bele Tokaj-Hegyaljába, azóta próbálja felfedezni a térség építészeti értékeit. „Mint ahogyan a szőlő is csak az itteni talajból, a napsütésből és az esőből tud táplálkozni, és a botritisz segítségével képes kiváló alapanyagot adni a világ egyik legfinomabb borához, ugyanígy van ez az építészet esetében is” – fogalmazott. Azokból az értékekből kell tovább építkezni, amelyek évszázadok óta jellemzőek a régióra – emelte ki. Salamin Ferenc munkái között zarándokházak, borászatok, középületek egyaránt megtalálhatók. Munkásságát a borvidék szereplői néhány éve Takács András-emlékdíjjal is elismerték.

(A borítóképen: Sajószegi Gábor, A Művelődés Háza megbízott igazgatója, Sáros László György és Salamin Ferenc)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában