Miskolci Állatkert

2021.11.22. 09:00

Családot alapítottak a miskolci oroszlánok

A májusban érkezett Zeusz és feleségei jól érzik magukat, máris megvan az utánpótlás.

Hegyi Erika

Forrás: MÁ

Oroszlánkölykök születtek szeptember közepén a Miskolci Állatkertben. Eddig azért nem láthatták őket a látogatók, mert anyjuk gondosan nevelte őket, és a gondozók a legnagyobb nyugalmat szerették volna biztosítani a család számára. Most, hogy a kicsik elérték a két hónapos kort, a kisoroszlánok átestek az első állatorvosi vizsgálatokon. Testsúlyuk és testhőjük mérésén kívül megkapták a macskaféléknél ilyenkor szokásos védőoltásokat, valamint az egyedi azonosításukat szolgáló mikrocsipeket is. Az állatorvosi vizsgálat eredményeképpen megállapíthatták, hogy mindhárom kölyök jól fejlődik, egészséges és életerős.

Egy fiú, két lány

Az oroszlán az egyetlen macskaféle, amely társas életmódot folytat: általában egy hím él együtt több nősténnyel és kölykeikkel. Az utódok körülbelül 110 napos vemhesség után jönnek a világra, viszonylag fejletlenül. Az első hetekben kizárólag anyatejjel táplálkoznak, de már egy-két hónaposan elkezdik rágcsálni a felnőtt állatok táplálékát is. Hat-hét hónapos korukig szopnak is, önállóan vadászni pedig csak másfél éves koruk körül képesek.

Ahogy a természetben, úgy most az állatkertben is, a kölykök két hónapos kora után találkoznak a felnőtt állatokkal, így rövidesen az állatkert látogatói is megtekinthetik őket. Az állatorvosi vizsgálat során az is kiderült, hogy egy hím és két nőstény született, így hamarosan nevet is kaphatnak a kisoroszlánok. Ehhez az állatkert a látogatók segítségét kéri majd.

A Miskolci Állatkertbe nemrég, májusban költözött be három felnőtt oroszlán, Zeusz, valamint feleségei, Nala és Kiara. Érkezésük után hamar a látogatók kedvencei lettek. A jelek szerint az oroszlánok komfortosan érzik magukat a Száhel nevet viselő, újonnan elkészült tematikus bemutatóházban, hiszen máris családot alapítottak új otthonukban.

Az oroszlán (Panthera leo) korábban az óvilág széles területén elterjedt, nemcsak Afrikában, hanem Ázsiában és Európa déli részén is. Mintegy 2500 évvel ezelőtt még Magyarország területén is honos volt. Afrikán kívül ma már csak Nyugat-India erdeiben maradt fenn egy apró állománya, de a „fekete kontinensen” is egyre jobban feldarabolódik élőhelye. Így ma már az oroszlán is sebezhető természetvédelmi státuszú.

(A borítóképen: Megvillantotta a fogait az egyik kölyök az orvosi vizsgálaton)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában