Síszezon

2021.11.21. 14:00

A Bükkben és a Zemplénben is készülnek a síszezonra

A sípálya-üzemeltetők elképzelhetőnek tartják, hogy néhány járványügyi szabály betartásával indulhat majd a síszezon.

Apagyi Beáta

20210117 Bánkút fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Bükkben a bánkúti sípályákon csúsztak az emberek.

Fotó: Bujdos Tibor

A hírek szerint az osztrák sípályák az idei évben biztosan megnyílnak a látogatók előtt, azonban arról is lehet értesülni, hogy csak szigorú járványügyi szabályok betartása mellett.

– A nyugat-európai minta mindenképpen követendő, a szomszédban sokkal hosszabb egy-egy szezon, így nagyobb tapasztalattal rendelkeznek – véleményezte Nagy Norbert, a Bánkúti Síklub szóvivője.

A hóeséstől függ a kezdés

– Esetünkben nincs hóágyúzásra lehetőség. Amikor 20-25 centiméternél több hó hullik a területre, ami nem olvad el, elkezdhetjük taposással előkészíteni a pályát a sportág szerelmeseinek. Ami a járványügyi szabályokat illeti, úgy gondolom, az előző év jobban próbára tett minket, hiszen akkor még érvényben voltak a lezárások, amelyekhez alkalmazkodnunk kellett – tette hozzá.

– Az idei szezonra vonatkozóan – magánemberként – az a véleményem, hogy az oltottság és a betegségen átesett és védettséget élvező emberek száma magas, így enyhébb feltételek (maszkhasználat, védettségi igazolvány) mellett is meg lehet nyitni a pályákat, ha csak addig nem érkeznek szigorúbb szabályozások. Egyébként a honlapunkon minden aktuális információ megtalálható. A továbbiakban is naprakész tájékoztatást fogunk adni a nyitással, az üzemelő sípályával, a hóréteg vastagságával kapcsolatban, illetve a webkameránkon keresztül is lehet monitorozni a helyzetet – hívta fel a figyelmet Nagy Norbert.

– A szezonok elég rapszodikusak látogatók tekintetében. Viszont ha az időjárás nekünk kedvez, az előző évekhez képest sokkal jobb körülmények között tudjuk fogadni a hozzánk érkező vendégeket, hiszen tavaly bővült a turistaszállónk és a síkölcsönzőnk is – fogalmazott végezetül a szóvivő.

A családokat várják

A Zemplén Kalandpark az idei szezonban is örömmel várja a téli sportok kedvelőit hóágyúzott és ratrakolt, egyengetett sípályával, ingyenes szánkópályával, forró ételekkel, italokkal, valamint síkölcsönzővel. A családok számára is kedvezni szeretnének, így a múlt szezontól minden 6 éves kor alatti gyermek számára ingyenes síbérletet biztosítanak – tudtuk meg Tóth Csaba Gábortól, a Magas-hegyi Turisztikai és Sportközpont igazgatójától.

– A téli szezon indulása mindig az időjárástól függ, mivel – a Magas-hegy mikroklímáját is figyelembe véve – általában csak -5 °C alatt tudjuk elindítani a hóágyúkat. Természetesen már készülünk a szezonra, jelenleg az általános karbantartási munkálatokat és a technológia előkészítését végezzük. A magas-hegyi libegőnk ugyan fejlesztés alatt áll, de ha a téli szezon kezdetére nem indulhat el ismét, úgy rendszeres kisbuszos járatokkal fogjuk biztosítani a sípályákhoz való feljutást – tette hozzá.

Lehet, hogy csak maszkkal

– Jelenleg a járvány felfutási szakaszát éljük, ez a síszezon indulására remélhetőleg pozitív irányba fog változni. Ettől függetlenül nem tartjuk elképzelhetetlennek a maszkhasználat, a kötelező távolságtartás, a kézfertőtlenítés ismételt bevezetését. Számunkra elsődleges szempont, hogy a nálunk töltött idő alatt minden vendégünk és sporttársunk biztonságosan sportolhasson és szórakozhasson. Így a jövőbeli járványügyi intézkedésekről is az akkori helyzet függvényében döntünk majd – tájékoztatta az Észak-Magyarországot az igazgató.

(A borítóképen: Még várni kell arra, hogy ismét benépesüljön a bánkúti sípálya)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában