Ízvilág

2021.10.12. 12:00

Nem csak a finom gulyás főhet meg a bográcsban

A vadpörkölt elengedhetetlen kelléke a vörösbor, a tunki mellé viszont száraz fehérbort ajánlott fogyasztani.

Nagy-Hankó Krisztina

20210918 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Miskolci Borbarátok Társasága a Szent György-hegy Alapítvánnyal közösen szervezte az Avasi kvartéka eseményt.

Fotó: Ádám János

Az őszi időjárás mindig tartogat meglepetéseket, azonban egy októberi napsütötte hétvégén még adódhat alkalom egy jó kis bográcsos elkészítésére.

Rózsakrumplival

Ami pedig a rotyogó finomságba kerülhet, netán az étel mellé az asztalra, az egy jófajta bor. A bográcsban főtt ételekről általában a gulyás jut eszébe mindenkinek, pedig számtalan más is készülhet ily módon. Például sokak kedvence, a paprikás krumpli füstölt kolbásszal és virslivel. Az Avasi Kvaterka projektvezetője, Burgony Péter László legutóbbi rendezvényükön avatott be a titokba.

„Először is házi zsírral, szalonnával készül, nem olajjal. Kizárólag rózsakrumplit használunk, a kolbászt, virslit helyi hentestől vásároltuk hozzá. A szalonnát, hagymát kellően lepirítjuk, és csak utána adjuk hozzá a többi alkotóelemet. Tálaláskor pedig természetesen mellékerül a kovászos uborka és egy kiváló bor.”

A bogrács jó barátságban van a húsételekkel. A hagyományos pörköltet bolondította meg Poroszkai Csaba, aki egy kevésbé ismert ételkülönlegességet, a tunkit készítette el.

Ahogyan a neve is mutatja, a legjobb friss kenyérrel tunkolni a sűrű szaftot. Valójában egy májjal készült sertéspörkölt párolt káposztával tálalva – mondta az étterem-tulajdonos. Hercegkúton, a Tokaj-hegyaljai borvidéken találkozott először ezzel a párosítással. A bor mellé ajánlották a helyben készített házias tunkit.

„Úgy is mondhatjuk, hogy rántott pörkölt, de igazából nem kirántjuk, hanem berántjuk. Amikor megfőtt a hús és a hozzáadott sertésmáj, akkor bő lére eresztjük, majd zsírból és lisztből csinálunk rá egy rántást. Alapvetően sváb eredetű az étel, és a székelykáposztára hajaz, csak ebben az esetben külön tesszük mellé a káposztát. Igazán akkor a legfinomabb, ha száraz fehérborral fogyasztjuk, ehhez egy furmint jó választás lehet.”

(A borítóképen: Sokak szerint minden étel finomabb, ha bográcsban fő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában