kertészet

2021.10.07. 18:00

Megosztó növény a bambusz

A japánkertek térhódításával együtt megjelentek a hazai kertben a bambuszok, amelyek egyszerre tekinthetők áldásnak és átoknak is.

Apagyi Beáta

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A bambuszok (Bambuseae) meglepő módon nem fák vagy cserjék, hanem a perjefélék vagy más néven pázsitfűfélék családjába tartozó évelő növények, melyek népszerűségüket annak köszönhetik, hogy örökzöldek. Megjelenésüket tekintve jellegzetes, hosszú egyenes szárral és lándzsás levelekkel rendelkeznek. A legtöbb bambuszfaj és -fajta jó vízáteresztő képességű, de kiszáradásra nem hajlamos, jó tápanyag-ellátottságú talajon fejlődik a legszebben, viszont normál kerti talajon is jól érzi magát.

Sövény is lehet belőle

Megyeri Szabolcs kertészmérnök szerint a bambusz gyorsan nő, fajtától függően változatos méretekkel rendelkezik, így kertünk adottságaihoz tudjuk igazítani.

– Egész évben díszít, így sövényként, szoliterként, de társítások, virágágyak, kerti kiülők, pihenők háttérnövényeként is használhatjuk. Ebből is kitűnik, hogy többfunkciós, mely önállóan vagy társításba helyezve egyaránt emeli kertünk fényét. A gyors növekedése miatt sokszor új telepítésű kertekbe is választják, hogy rövid idő alatt látványos változást érjenek el. A bambusz által adott árnyékba az árnyékkedvelő növényeinket telepítve, például szálkafüvet, árnyékliliomot, szívvirágot, látványos összeállításokat hozhatunk létre – mondta a szakember.

– A bambusz jellemzően egyik évben szárat hajt, a másikban gyöktörzset, rizómát nevel. A rizóma tápanyag-raktározásra szolgál, ez a titka a gyors, akár napi több centiméteres növekedésnek is. Ugyanez a rizóma válik átokká, ha bambuszt ültetünk a kertbe, ugyanis ezekből sokat nevel a növény, és 1-2 éven belül nagy területet foglal el, így folyamatos gondozást igényel, valamint ezzel elnyomhatja kertünk többi növényét, és egyeduralkodóvá válhat. Ez nem jelent túl sok jót, ha egy változatos kertet szeretnénk létrehozni – hívta fel a figyelmet a bambusz hátrányára.

Ha túlszaporodna

– Ahogy sok esetben, itt is a megelőzés a lényeg, már a telepítés előtt érdemes tájékozódni a növényünk „terjedési sebességéről”. Ha pedig túlszaporodna, akkor készítsünk nagyobb ültetőgödröt, melyet gyökércsapdával, gyökérgátló fóliával béleljünk ki, így nem bukkannak fel újabb és újabb hajtások a nem várt területeken. Ezzel a módszerrel elejét vehetjük, hogy átvegye kertünk fölött az uralmat, és előnyeiről sem kell lemondanunk – tette hozzá.

Különböző fajok

– Említettem, hogy a fajok és fajták között vannak eltérések, így például árnyékos, esetleg mélyárnyéki kertrészekre válasszunk Chimonobambusa fajtákat, közvetlen napra a Phyllostachys fajták kerülhetnek, például az Aureocaulis aranyszárú bambusz. Egybefüggő, nyílt területekre a Bashania, Sasaella fajok és fajták, míg a legtöbb kertben a nyílbambuszok (Pseudosasa) és az Indocalamus fajták érzik jól magukat – sorolta Megyeri Szabolcs.

(A borítóképen: Dísze lehet a kerteknek, udvaroknak, de figyelni kell rá)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában