Hitélet

2021.10.13. 11:00

Meg kell élni az ökumenét

A szeretetre épülő asztalközösségekben Krisztus egysége jelenik meg a 21. században.

Detzky Anna

Fotó: Detzky Anna

A felekezetek békés együttélésének kérdéseiről tartott előadást Az ökumené napjainkban címmel Gecse Attila református lelkész. Az előadás a Regio et religio – Hívek és felekezetek Észak-Magyarországon (múlt és jelen) című konferencián, az MTA MAB-székházban, Miskolcon hangzott el.

Az ökumené példaadás

„Lassan 30 éve kórházlelkészként végzem munkámat. Ennek során meg kell élnem az ökumenét – jelentette ki Gecse Attila. – Örültem neki, hogy Ferenc pápa azt nyilatkozta, hogy Magyarországon megtapasztalta az ökumenikus egységet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Nagyon megindító az is, hogy 2016-ban ökumenikus imán vett részt a reformáció emlékünnepén a svédországi Lundban, az evangélikus székesegyházban. Istentől óriási feladatot kaptunk azzal, hogy mi, különféle felekezetű egyházak közös fellépésünkkel példát adjunk a következő nemzedéknek.”

A Szentírás igazsága mentén egységes alapra helyezhetők a különböző felekezetek.

„Egyszer egy katolikus barátom elhívott, hogy menjek el a körmenetükre trombitálni a rezesbandámmal. Mondtam neki, hogy szívesen, de csak református énekeket tudunk játszani. Miután beleegyezett, a záró szeretetvendégségen az idős katolikus nénik elmondták, hogy ők ott születtek, de ilyen szép körmenetben még sohasem volt részük. Öröm volt megélni akkor az egységet és a közösséget. Luther Márton, a reformáció elindítója sohasem akarta, hogy újabb egyház jöjjön létre. Bár a különböző felekezetek bibliafordításaiban vannak különbségek, de bármelyik Szentírásból hasonlóképpen gazdagodhatunk. Ez egy olyan közös gyökér, amire fel tudjuk építeni a mindennapokban megjelenő ökumenikus mozgalmat, amiben a párbeszéd és a cselekvési terv is nagyon fontos. Az ökumenének kiemelt szerepe van a mai szétszakadozott, darabokban lévő világunkban, amiben mi, hívők is élünk. Az eltéréseket jól látjuk, de bibliai alapokon állva számtalan csodálatos dolgot lehet tenni együtt, ami összeköt, és a társadalom problémáira is hatást gyakorol” – hangsúlyozta a kórházlelkész.

A fenyegetett kereszténység elemi érdeke, hogy egységes maradjon.

„Elszomorító tapasztalni, hogy egy ökumenikus esküvő kapcsán még ma is lehet reverzálist kérni. Ez a házasfelek írásos megegyezését jelenti a születendő gyermekek vallásáról. Sok esetben ilyenkor elmarad az egyházi esküvő. Közismert, hogy Miskolcon sokkal több a polgári szertartású temetés is. Napjainkban már megyeszékhelyünkön sem ritka, hogy a rendőrség vigyáz a templomokra. Mindig elgondolkodtat, hogy miért mennek Keletre, például Tibetbe gyakorló reformátusok. Mi vonzza őket oda? Tehát harcolhat mindegyik felekezet a maga igazáért, de létezik egy valóság, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Az emberekben mély vágy él az iránt, hogy a felekezeti határok átléphetők legyenek, és az egyházi vezetők elérhetővé váljanak. Például igen népszerű a fiatalok körében az ökumenikus taizéi közösség, ahol tudnak egymással találkozni. Valójában sokkal közelebb állunk egymáshoz, mint gondoljuk, Krisztusban egyek vagyunk. A hétköznapokban kell megmutatnunk a testvéri, őszinte egységben megélt örömöt és békességet. Az agapé-asztalközösségeknél, ahová hívjuk az embereket, Krisztust tudjuk láttatni a 21. században” – emelte ki Gecse Attila.

(A borítóképen: Gecse Attila tartott előadást a konferencián)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában