Interjú: Ádám Imrével

2021.10.28. 12:00

„Már maga a jelölés is óriási erkölcsi, valamint társadalmi elismerést jelent”

Már csak néhány napig lehet szavazni a megyei Prima díj jelöltjeire.

Balogh Csilla

20210908 Miskolc A VOSZ Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége területi küldöttgyűlése. fotó: Bujdos Tibor (BT) Észak-Magyarország képen: Ádám Imre Vosz elnöke

Fotó: ÉM

A szervezet elnöksége idén újra meghirdette a Prima díjat, amellyel a megye kulturális, tudományos, oktatási és sportéletének legkiválóbb képviselőit ismerik el.

A voksokat november 4-ig várják a szervezők. A megyei Prima díjakat a tervek szerint november 6-án adják át nagyszabású gálaműsor keretében a Miskolci Nemzeti Színházban. Az esemény apropóján Ádám Imrét, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökét kérdeztük.

Tekintsünk egy kicsit vissza. Mikor alakult a díj, és mikor csatlakozott hozzá a megyei szervezet?

A Prima Primissima Alapítványt, így a díjat is Demján Sándor, a VOSZ örökös elnöke alapította 2003-ban. A díj révén művészek, újságírók, tudósok, sportolók és oktatók jutnak elismeréshez. Mivel a vállalkozók hamar felismerték az elismerés értékeit, a Prima Primissima 2005-ben kiegészült a megyei Prima díjak rendszerével, amelyhez megyénk 2006-ban csatlakozott.

A díjat 13. éve hirdetjük meg, ami már önmagában utal a népszerűségére – Ádám Imre

Miért tartják fontosnak a vállalkozók a díjat?

Demján Sándor annak idején azt mondta, szó szerint idézem: „Akinek tele van a zsebe, legyen tele a szíve is.” Azt vallotta, hogy annak a vállalkozónak, akinek jól működő cége van, szinte kötelessége támogatni nemcsak a rászorultakat, hanem a művészeti ágakat, a tudományt, a kultúrát és a sportot is. A díj megalapításával azt szerette volna elérni, hogy a vállalkozók összefogjanak, támogassák és segítsék a fejlődést, a helyi közösség életében meghatározó és kimagasló eredmények és értékek fennmaradását, erősítve a közösségi összetartozást. A megyei Prima elismeréseknek is pontosan ez a célja.

A koronavírus-járvány miatt tavaly nem adták át a díjakat, mégis nyújtottak át elismeréseket. Kiknek?

A pandémia miatt az alapítvány úgy döntött, hogy az emberi élet védelme érdekében nem adja át a díjakat, helyette olyan alternatív elismerési rendszert alakított ki, amelyben tíz olyan országos szintű és hírű szervezet, többnyire az egészségügyi, illetve a szociális szférában régóta működő alapítvány munkáját ismerte el, amelyek valamilyen módon hátrányos helyzetbe kerültek a világjárvány miatt.

Érintette-e valamiképpen a pandémia a díjazottak kiválasztásának struktúráját?

A jelölések számában éreztette hatását, azaz a jelölteket a tavaly és az idén beérkezett, összesen 130 jelölésből választottuk ki. A megyei jelöltek egyben kategóriájuk győztesei is. A 9 kategória- győztes jelölt közül titkos szavazás útján hárman kapnak Prima díjat, egyvalaki pedig közönségdíjban részesül.

Mit kapnak a díjazottak?

A Prima díjasok jutalma nettó 1-1 millió forint, ezenkívül Szanyi Borbála bronzból készült Mancs-szobra, valamint a híres mentőkutya lábnyomát stilizáló, ifj. Vajda Attila ékszerész által készített gyémántokkal és drágakövekkel kirakott arany kitűző.

A többi kategóriagyőztest sem engedjük el üres kézzel, ők oklevelet, egy gyönyörű, Mancsot ábrázoló bronzplakettet, valamint egy 2 személyes wellnesshétvégét kapnak, illetve megnyerhetik a 250 ezer forintos nettó összegű közönségdíjat. A voksokat a www.voszborsod.hu oldalon lehet leadni november 4-ig.

Mekkora a díj presztízse?

Már maga a jelölés is óriási erkölcsi, valamint társadalmi elismerést jelent, hiszen a Prima díj teljesen politikamentes, a díjazottakról azok a vállalkozók döntenek, akik VOSZ-tagok, és kizárólag a magas színvonalú teljesítmény elismeréséről van szó. A rendezvényt kezdetektől fogva stabil, komoly cégekkel rendelkező vállalkozói kör támogatja, amelyhez időnként mások is csatlakoznak. Az ő finanszírozásuk nélkül nem lehetne kiosztani a díjakat, és a gálaestet, valamint az ezt követő állófogadást sem lehetne megtartani.

Mennyire népszerű az elismerés a megyében?

A díjat tizenharmadik éve hirdetjük meg, ami már önmagában utal a népszerűségére. 2019-ben 11 ezer közönségszavazat érkezett be. Ez a magas szám is azt mutatja, hogy érdekli az embereket, ismerik és elismerik a díjat. A gálaest is sokakat megmozgat, hiszen rendkívül látványos és színvonalas rendezvény, amelyen nagyrészt megyénkbeli művészek szerepelnek.

Az esten azonban nem csupán a Primák munkáját ismerik el.

Pontosan. A kiemelkedő vállalkozók is díjat kapnak. A Prima díjak átadása előtt a VOSZ által alapított patinás szakmai elismerést, az Év Vállalkozója díjakat is kiosztjuk.

El lehet árulni valamit a gála idei programjáról?

Idén a Miskolc Big Band nyitja meg az estet. A további fellépők között láthatjuk Szécsi Viktória és Vihula Mihajlo gitárművész, az idei év megyei Prima díj jelöltje, a HoldEső zenekar, a Miskolci Balett, a Magyar Légtornász Egyesület, valamint az akrobatikus rock ’n’ roll világbajnoka, a Szupergirls női formáció egy-egy produkcióját. Az est házigazdája Jancsó Dóra színész, a 2011-es Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Prima díj jelöltje, valamint Rózsa Krisztián, a Miskolci Nemzeti Színház idei Junior Prima díjas színművésze lesz.

(A borítóképen: Ádám Imre: „A jelölteket 130 jelölés közül választottuk ki...”)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában