Büntetés-végrehajtás

2021.10.09. 19:30

Legó a rács mögött szolgál

A kis termetű kutya a börtönökben keresi a kábítószert.

Forrás: BV

Rendhagyó videóval emlékezett meg az állatok világnapjáról a büntetés-végrehajtás a szervezetnél szolgálatot teljesítő négylábúakról.

Kedves, nyugodt, jó természetű

A büntetés-végrehajtásnál elsősorban németjuhászokból, malinois és hollandjuhászokból vagy ezek keverékeiből válnak szolgálati kutyák, de a spániel és vizsla mellett Legó révén jack russell terrier is segíti fenntartani a magyar börtönök rendjét és biztonságát.

Legó 2019 őszén „szerelt fel”, 2020-ban, a kötelező képzést követő sikeres vizsga után vált hivatalosan is kábítószer-kereső kutyává. Öt hónapos kora óta erre készült, amúgy kivételesen jó természetű, nagyon kedves és nyugodt. Mérete miatt pedig sokkal hatékonyabb a zárkák szűk tereinek átvizsgálására. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet négylábúja jelenleg az országban a legkisebb szolgálati kutya.

A börtön speciális terep, sajátos igényeket támaszt a szolgálati kutyák és vezetőik iránt egyaránt. Az ebeknek meg kell tanulniuk kizárni a zavaró körülményeket, és szűk helyeken is alkalmasnak kell lenniük a munkára.

A büntetés-végrehajtási intézetekben többféle feladatra is bevethetik a kutyákat. Van, amelyiket nyomkövetésre, kábítószer és egyéb anyagok keresésére, objektumőrzésre használják – derül ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közleményéből.

(A borítóképen: Legó öt hónapos kora óta készült a feladatra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában