Miskolci Állatkert

2021.10.17. 12:30

Ismét lámácska született a Csanyikban

Az újszülött lámacsikó azonnal lábra állt, és kereste az életet adó anyatejet.

Detzky Anna

Forrás: MiskolcZoo

Minden ősszel újabb csikóval gyarapodik a lámacsapat a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban, amiből látszik, hogy remekül érzik magukat a Csanyikban – írja Facebook-oldalán a szervezet. – Idén szeptemberben sem történt ez másképpen, amikor megszületett a lámakolónia legifjabb, hatodik tagja, egy kis kanca. Az újszülött csikó röviddel világrajövetelét követően már lábra állt, és anyjánál kereste az életet adó tejet. A patás állatok már egészen piciként együtt tudnak haladni a csapattal, ami a túlélés eszköze a ragadozók ellen. A lámacsapatot a természetben egy csődör vezeti, aki veszély esetén megőrzi a nyugalmat. A hímek sokat küzdenek, köpnek, taszigálják egymást, nyakbirkóznak és rúgnak.

Csökönyös teveféle

Az állatok szokatlan pózban, fekve párzanak, és az ellés állva, mindössze fél óráig tart. A lámák vemhességi ideje tíz-tizenegy hónap, amelyet követően 10-12 kilogrammosan születik meg a csikó. Miskolcon a két legidősebb kanca 2003-ban a Szegedi Vadasparkból és 2007-ben a Nyíregyházi Állatparkból érkezett. 2019-ben egy kétéves kanca csatlakozott hozzájuk a Nagyváradi Állatkertből. A többiek már mind itt születtek. A felnőttek mellett a kis csődör képviseli még az ifjabb korosztályt.

A fajt származási helyén, Dél-Amerikában háziasították, másik három tevefajjal együtt. Az Andokban élő indián népek számára évezredeken keresztül nélkülözhetetlen háziállat volt, teherhordásra használták. Fogyasztották a húsát, szőréből, bőréből, de még csontjaiból is ruhákat, eszközöket, használati tárgyakat készítettek. A láma társas, barátságos állat, amely azonban olykor csökönyös.

Ha túl nehéz terhet tesznek rá, akkor nem hajlandó elindulni, és néha csak akkor engedi, hogy a hátára tegyenek bármit, ha más lámák is a közelben vannak. Mivel kizárólag növényevő, táplálékai a fűfélék, lágy szárú növények, cserjék és zuzmók. A többi teveféléhez hasonlóan a táplálékot kétszer emésztik meg, tehát kérődzik, és szárazságtűrő, napokig kibírja víz nélkül. Háborítatlan körülmények között akár 20 évig is elél. A Miskolci Állatkert látogatói vadon élő ősét, a guanakót is megtekinthetik – tájékoztat honlapján a szervezet.

(A borítóképen: A kisláma még marad az anyukája közelében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában