Egészség

2021.10.15. 12:00

Étkezzünk vitamindúsan!

A változatos, sokféle alapanyagokban bővelkedő étrenddel ellenállóbbá tehetjük a szervezetünket.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A táplálkozás kulcsfontosságú szerepet tölt be az immunrendszer megfelelő működésében, amit azzal tudunk a legjobban támogatni, ha minden makro- és mikrotápanyagot a megfelelő szinten tartunk. A fennálló hiányállapotok ugyanis rontják a szervezet ellenálló képességét, így kitéve azt a fertőzéseknek, betegségeknek. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által létrehozott magyar táplálkozási ajánlás szerint a szervezet természetes ellenálló képessége javítható, ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmaz fehérjét, az ásványi anyagok közül cinket, továbbá vitaminokat (C-, D-, E-vitamint), és elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztunk.

Az állati eredetű termékek esetében célszerű a kis zsírtartalmú, sovány készítményeket választani. Ezek hasznosulásának egyik nélkülözhetetlen tényezője a B6-vitamin, melynek gazdag forrása többek között a barna rizs és a teljes kiőrlésű gabonatermékek. A cink legfontosabb étrendi forrásai a tökmag, a sovány marhahús és a hüvelyes növények, a C-vitamin pedig többszöri friss gyümölcs, zöldség bevitelével érhető el. A D-vitamin az immunválasz fontos szabályozója. Pótlása nem étrendi kérdés, célszerű kiegészíteni táplálékunkat az őszi-téli időszakban D-vitaminnal, melynek mindig személyre szabottnak kell lennie. Mindez javasolható a normál immunműködés fenntartása és a fertőzések megelőzése érdekében. A megfelelő D-vitamin-pótlás az autoimmun betegségek kiegészítő kezelésében is kedvező hatású. A káros szabad gyököket hatástalanító E-vitaminnak szintén fontos szerepe van a légutak egészsége szempontjából, valamint segíti az immunsejtek képződését. A növényi olajokon kívül többek között a gabonacsírákban és tojássárgájában található meg.

Ami a folyadékbevitelt illeti – felső légúti fertőzés esetén is, a kiszáradást megelőzve –, fontos a bőséges, legalább napi 2-2,5 liter víz, tea, limonádé, gyümölcslé elfogyasztása. A bélrendszerünknek jelentős szerepe van az immunvédekezésben. A probiotikus tejtermékek olyan hasznos baktériumokat tartalmaznak megfelelő mennyiségben, amelyek a vastagbélben megtelepedve kevesebb életteret hagynak a kórokozóknak.

Az étrend-kiegészítők szedése és a „szuperélelmiszerek” fogyasztása helyett a sokféle alapanyagot tartalmazó étrenddel hatékonyabb működésre serkenthetjük védekezőrendszerünket.

(A borítóképen: A gyümölcs is egészséges)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában