Projekt

2021.10.17. 18:30

Boroshordók lesznek majd az utcabútorok

Indul a projekt: üres hordókat festenek ki gyerekek és felnőttek, ez akár jótékonysági rendezvény alapja is lehet.

Hajdu Mariann

Jacsó Pál és Bonifác kutyus

Fotó: Bujdos Tibor

Boroshordókra színes képet festeni? Nem hangzik rosszul, és már kezdik is. Több miskolci civil szervezet nyert pályázatot a közelmúltban Miskolc Avasi Horizont nevű programja keretében, egyikük, az Életfa Környezetkultúra Alapítvány az elnyert összeg egy részéből kezdi a megvalósítást, tudtuk meg Jacsó Páltól. A „hordós” projekt címe „Miskolc látképe a szívemben és hordón – Festett hordó, mint utcabútor”, ennek részeként festik majd a hordókat, a kész alkotások később az Avast és az avasi boros rendezvényeket színesítik.

– Sándor Zsolt borász pincéjében áll egy gyerekek által megfestett hordó, innen jött az ötlet, hogy miért ne kerülhetnének ki hasonlók az utcára és egyéb helyekre – magyarázza Jacsó Pál, aki „civilben” ügyvéd, de irodalmi munkásságáról is ismert. Igaz, a most elnyert pénz csak néhány hordó kifestésére lesz elég, de szeretnék, ha lenne folytatás.

– A lehetőség határtalan – folytatja Jacsó Pál. Most ott tartanak, hogy egy tucat hordó kimosva, csiszolva, megpántolva (csavarozva), dagasztva, a héten útnak indulnak a Szimbiózis Alapítványhoz, a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületéhez, a Munkácsy Mihály általános iskolába és Hernádkakra, Vass Tibor költőhöz, a SPriNt Tanodába. S már festhetnek is a gyerekek, szülők és később talán felkért művészek is, a hordók pedig egyre több helyre kerülhetnének.

Alapanyagot lehet szerezni – az avasi pincékben van elég, igaz, sok van közülük rossz állapotban. Jacsó Pál beszélt a további terveikről is: néhány miskolci intézménybe, például a városházára, a megyei kórház gyermekegészségügyi központjába, cégekhez, bankokhoz is eljuttatnák a kifestett darabokat. Akár örökbe is lehetne őket fogadni bizonyos összegért, az így gyűjtött pénzt pedig jótékonysági célra, gyerekek vagy hátrányos helyzetűek megsegítésére ajánlanák fel.

A hordók tehát a napokban útra kelnek, egy helyre nem egyet, hanem hármat is visznek, összecsavarozhatók, egymásra állíthatók tetszés szerint, a fantázia szab határt a hasznosításnak.

– Remélem, valami értékeset tudunk így összehozni a már értéktelen tárgyakból, és maga a folyamat közösséget teremt – bizakodik Jacsó Pál. És reméli, Márton-napon, majd adventkor már a boros rendezvényeiket fogják a „képes” hordók színesíteni.

(A borítóképen: Bonifác, Jacsó Pál kutyusa is érdeklődik a projekt iránt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában