Egészség

2021.10.19. 14:30

A rostfogyasztás fontos szerepet játszik az étkezésünkben

A rostfogyasztás legyen olyan napi rutin, mint a fogmosás.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Shutterstock

Amikor kiegyensúlyozott táplálkozásról beszélünk, elsőre mindenkinek a fehérje, a szénhidrát, a zsír, valamint a vitaminok és az ásványi anyagok jutnak eszébe, de legalább ennyire fontos az élelmi rostok bevitelére is odafigyelni. A nem elégséges rostfogyasztás számtalan egészségügyi problémához vezethet, és mivel immunrendszerünk 70 százaléka a bélrendszerben van, beleink egészségére nagyobb hangsúlyt kellene fordítani – mondta Szmetana Krisztina táplálkozási és életviteli tanácsadó.

Keveset fogyasztunk

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a férfiaknak 38 gramm, a nőknek pedig 25 gramm rostot kellene fogyasztani naponta. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 2016-os tanulmánya szerint a magyar lakosság átlagosan 22,7 gramm rostot fogyaszt naponta, de ennél az aránynál még rosszabb helyzetről tanúskodik az Amerikai Dietetikai Társaság felmérése, mely szerint egy átlagember csak 11 grammot. A rostfogyasztás jelentőségét a legtöbben elbagatellizálják, pedig a nem elégséges bevitel növeli az elhízás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség kialakulásának esélyét, nem beszélve a székrekedésről és a bél rosszindulatú elváltozásáról, a legyengült immunrendszerről és a fáradtságérzetről – hangsúlyozta a szakember.

A rostok a növények alkotórészei, a szénhidrátok csoportjába tartozó vegyületek, amelyek a testünkben található emésztőenzimeknek ellenállnak, azaz nem vagyunk képesek feldolgozni őket. Energiát nem szolgáltatnak, azonban nagy a vízmegkötő képességük – emelte ki a táplálkozási szakértő. A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, azaz a szénhidrát glikémiás indexe csökken. Ez biztosítja a vércukor folyamatos szinten tartását, testünknek nincsen inzulinválasza. Így az elegendő rostbevitel képes a testsúlycsökkentő célunkat is segíteni, az elhízást, a cukorbetegség kialakulását elkerülni. A koleszterinszint csökkentése pedig úgy lehetséges, hogy a rostok képesek megkötni a koleszterint és epesavat, így felszívódásuk csökken, és a vérben lévő koleszterin mennyisége is alacsonyabb lesz – tette hozzá Szmetana Krisztina.

Az életviteli tanácsadó a vízben oldható rostok között említette a gyümölcsöket, továbbá a zöldségféléket, illetve a hüvelyeseket, zabfajtákat és az árpát. A vízben oldhatatlan rostok legjobb forrásai az olajos magvak, a diófélék, a búzakorpa, a szezámmag, a búzacsíra, a rozs, a teljes kiőrlésű gabonapelyhek és a hagyma. A szakember szót ejtett arról is, hogy a magvakra érzékenyek számára kiváló alternatíva lehet egy innovatív magyar találmány, egy speciális készítmény, amely gyorsan elkészíthető ital formájában fogyasztható, és tartalmazza a rostokat.

(A borítóképen: Szükségünk van a megfelelő rostforrások bevitelére)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában