Kiskert

2021.09.21. 07:00

Szárítsunk fűszereket!

A kertben nevelgetett fűszernövények jól bírják a folyamatot.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A betakarításhoz válasszuk szeptember első heteit, amikor is a fűszernövények többsége a legtöbb értékes illóolajat tartalmazza – írja a témával kapcsolatban az Oázis Kertészet.

Javaslataik alapján a levegőn szárításhoz le kell vágni 6-8 ágat a növényről, össze kell kötözni az aljuknál fogva spárgával vagy gumis zsinórral jó szorosan, hogy ne potyogjanak ki, amikor a száradás miatt az ágak átmérője csökken. A leveleket előtte meg kell mosni, le kell itatni róluk a nedvességet és átnézni, nincs-e köztük sérült, beteg darab. A csokrokat akasszuk meleg, szellős, pormentes helyre, ha ez nehezen megoldható, rakjuk egy sűrűn lyukasztott zacskóba, hogy megvédjük a szárítandó növényt a szennyeződésektől. Továbbá kerüljük a tűző nap által érintett területeket, aminek hatására a levelek elveszíthetik színűket és erejüket is. Ezzel a módszerrel körülbelül 4-5 nap alatt szárad ki megfelelően a fűszernövény. Gyorsabb eredmény elérésének érdekében az aszalógépet vagy a sütőt is bevethetjük, de csak magasabb nedvességtartalmú növény esetében, mint például a bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma, zsálya. Speciális aszalógép hiányában a sütőt is használhatjuk, de csak alacsony (40–60) fokon, nyitott sütőajtó mellett.

A szárítmányt sokan összezúzzák, viszont érdemes inkább nagyobb darabokban tárolni, mondjuk egy jól záródó befőttes- vagy csatos üvegben, és csak felhasználás előtt összezúzni.

(A borítóképen: A bazsalikom is eltehető télire)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában