2021.09.21. 07:00
Szárítsunk fűszereket!
A kertben nevelgetett fűszernövények jól bírják a folyamatot.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A betakarításhoz válasszuk szeptember első heteit, amikor is a fűszernövények többsége a legtöbb értékes illóolajat tartalmazza – írja a témával kapcsolatban az Oázis Kertészet.
Javaslataik alapján a levegőn szárításhoz le kell vágni 6-8 ágat a növényről, össze kell kötözni az aljuknál fogva spárgával vagy gumis zsinórral jó szorosan, hogy ne potyogjanak ki, amikor a száradás miatt az ágak átmérője csökken. A leveleket előtte meg kell mosni, le kell itatni róluk a nedvességet és átnézni, nincs-e köztük sérült, beteg darab. A csokrokat akasszuk meleg, szellős, pormentes helyre, ha ez nehezen megoldható, rakjuk egy sűrűn lyukasztott zacskóba, hogy megvédjük a szárítandó növényt a szennyeződésektől. Továbbá kerüljük a tűző nap által érintett területeket, aminek hatására a levelek elveszíthetik színűket és erejüket is. Ezzel a módszerrel körülbelül 4-5 nap alatt szárad ki megfelelően a fűszernövény. Gyorsabb eredmény elérésének érdekében az aszalógépet vagy a sütőt is bevethetjük, de csak magasabb nedvességtartalmú növény esetében, mint például a bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma, zsálya. Speciális aszalógép hiányában a sütőt is használhatjuk, de csak alacsony (40–60) fokon, nyitott sütőajtó mellett.
A szárítmányt sokan összezúzzák, viszont érdemes inkább nagyobb darabokban tárolni, mondjuk egy jól záródó befőttes- vagy csatos üvegben, és csak felhasználás előtt összezúzni.
(A borítóképen: A bazsalikom is eltehető télire)