Ízvilág

2021.09.13. 11:00

Már tart a lecsóidény, többféle változat létezik

Különlegesség a szerb lecsó, mely az ínyenceknek készülhet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„Ahány ház, annyi szokás és annyi lecsó. Én is kóstoltam már nagyon sokfélét, van, aki csípősen szereti, van, aki nagyon lucskosan, van, aki kolbásszal, debrecenivel, különféle szalonnákkal, erdélyivel vagy kolozsvárival, esetleg főtt császárral, van, aki tesz bele tojást, és van, aki nem, van, aki tejföllel tálalja, van, aki galuskát főz bele, vagy lebbencstésztát, valamint cukkinis, tökös változatok is vannak, de szerintem az igazi lecsó a paprika és a paradicsom mennyei találkozásáról szól” – ajánlja a szezonális kedvencet a magyarorszagom.hu.

Hagyomány és ínyencség

A legegyszerűbb hagyományos lecsó hozzávalói: 1,5 kilogramm zöldpaprika, 0,5 kilogramm paradicsom, egy darab csípős hegyes paprika, két darab nagyobb fej vöröshagyma, tíz dekagramm füstölt szalonna és két evőkanál fűszerpaprika. A hagyma megtisztítása és felaprítása után a szalonnát kockázzuk apróra. A paradicsomot és a paprikát is tisztítsuk meg alaposan, valamint vágjuk ki a csumájukat is. A paradicsomot mártsuk néhány másodpercre forrásban lévő vízbe, és húzzuk le a héját, majd vágjuk apró cikkekre. A paprikát is karikázzuk fel, vagy vágjuk ízlés szerinti formára. Egy lábasban kezdjük el olvasztani a füstölt szalonnát, piruláskor tegyük rá az apróra vágott hagymát, és pirítsuk meg. Ha megpirult, húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, és keverjük el. Öntsük fel vízzel, és tegyük vissza a tűzre, ha visszapirult zsírjára, akkor adjuk hozzá a paradicsomot is, és fedő alatt pároljuk rövid ideig. Ha a paradicsom levet ereszt, akkor adjuk hozzá a zöldpaprikát, és sózzuk meg, majd lassú tűzön, gyakori kevergetés mellett, fedő nélkül pároljuk. Mielőtt levennénk a tűzről, kóstoljuk meg, és ízlés szerint ízesítsük.

Különlegesség a szerb lecsó, mely az ínyenceknek készülhet a receptmuhely.hu útmutatása szerint, paradicsom, sárgarépa, vöröshagyma, olaj, császárszalonna, fokhagyma, paprika, cukkini, padlizsán, fűszerpaprika és sós uborka felhasználásával.

A paprikát grillen vagy sütőben megsütjük, lehámozzuk a külső héját, és nagyobb kockákra vágjuk. A cukkinit fél centi vastagságúra és ugyanakkorára vágjuk, mint a sült paprikát. A vékonyra szeletelt sárgarépát is. Ugyanilyennek készül el a sós savanyú uborka is. A szintén ekkorára vágott padlizsánt kevés olajban, egy serpenyőben elősütjük. A kis kockára vágott császárszalonnát egy serpenyőben megfuttatjuk. Amikor megpirult, rátesszük a vékony szeletekre vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Ha a hagyma megpárolódott, rátesszük a kis kockára vágott hámozott paradicsomot. Ebbe kerül bele a cukkini, a sárgarépa, a padlizsán, a sült paprika és végül a sós uborka is. Delikáttal ízesítjük. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Ekkor szórjuk rá a fűszerpaprikát. Még egyet forralunk rajta, lassan keverve, és el is készült a lecsó.

(A borítóképen: Ki így, ki úgy szereti, a lecsó szinte a legnagyobb kedvenc)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában