Az állatorvos válaszol

2021.09.16. 18:00

Gyengéd fésülést kíván a háziállat

Fajtától függ, hogy melyik kutya vagy cica igényli a szőrápolást ősszel is.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az idei szeptember szokatlanul meleg, szinte kitolódott a nyár, de hamarosan ránk köszöntenek a borúsabb idők. Olvasóink az iránt érdeklődtek állatorvos szakértőnktől, miben kell változtatni kedvenceik szőrápolásában a hidegebb hónapokban.

Könnyen megfázhatnak

A kutya vagy cica szőrtípusától függ, milyen gyakran és mely időszakokban szükséges megnyírni, amiben érdemes kutyakozmetikus véleményét kikérni – javasolta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, szakállatorvos. – Vannak olyan fajták, amelyek évszaktól függetlenül egész évben rendszeres ápolást igényelnek. A hosszú szőrű kutyákat és – általában perzsa – cicákat legtöbbször tavasszal nyírják meg, hogy a meleg időben kényelmesebben érezzék magukat. A rövid szőrűek között is léteznek olyanok, amelyeket rendszeresen trimmelni kell, vagy fazonigazításra van szükségük. Némelyeknél azonban az otthoni fürdetés és fésülés is elegendő. Hideg időben azonban könnyen megfázhatnak, ha túl rövid a bundájuk. Megfázás esetén bágyadtabbak, belázasodnak, nem szívesen esznek, gyakran köhögnek. Ilyenkor célszerű állatorvoshoz fordulni.

Lényeges a jó kefe

Az egyenletes vedlés tavasszal és ősszel természetes folyamat.

– Az átmeneti évszakokban a rendes szőrváltás miatt mindig fokozottabb a szőrhullás. Amíg nem csomókban és foltokban hullik a szőr, a bőr nem sebes és kipirult, addig ez normálisnak tekinthető. Fontos, hogy mindehhez megfelelő fésűt vagy kefét válasszunk. Sok kutya nem jól viseli a fésülést vagy nyírást. Oda kell figyelni, hogy nehogy felsértsük a bőrét, vagy belekapjunk a szemébe, fülébe. Megfelelő képzettség és tapasztalat, illetve eszközök nélkül könnyen belevághatunk az állatba, főleg, ha mozog közben. A fazon kialakításával is meggyűlhet a bajunk, és a szem környékéről, a lábujjak közül sem biztos, hogy megfelelően ki tudjuk nyírni a szőrt, ami egészségügyi szempontból is lényeges. Fürdetni biztonsággal lehet otthon kedvenceinket, csak ne túl gyakran tegyük! A mancsokról se felejtkezzünk el, ha esik az eső és sár van, minden esetben mossuk meg és töröljük szárazra azokat! A macskákat nem szükséges fürdetni, hacsak nem szeretnénk rövid idő alatt sok karmolást szerezni – fejtette ki az állatorvos.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: Megfelelő eszközt válasszunk a háziállatok gondozásához!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában