Közlekedés

2021.09.11. 18:00

Enni és cigizni lehet, inni azért már nem

A magyarok az ittas vezetést (97 százalék), a büntetőfékezést (96 százalék) és az áthajtást a piroson (96 százalék) tartják a legveszélyesebb szabálysértéseknek – derült ki a Magyar Suzuki és az Ipsos közös, reprezentatív lakossági felméréséből.

20210727 Miskolc Az uniós elképzelés szerint csak zéró emissziós járműveket helyezhetnének forgalomba. Az éghajlat változásban bekövetkező súlyos következmények elkerülése, ebből adódóan Földünk és az emberiség egészségének védelme érdekében az Európai Uniónak az a szándéka, hogy 2050-ig klíma semlegessé váljon. Ennek eléréséhez 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkentenék a káros anyag-kibocsátást. További tervek szerint pedig 2035-től a benzines és a dízeles autók értékesítését is betiltanák. Fotó: Bujdos Tibor Észak-Magyarország

Fotó: Bujdos Tibor

Ne legyen rossz állapotú

A járművezetők hibájából adódó balesetek 10 százaléka következett be alkoholos befolyásoltság miatt 2020-ban, így nagy többségben felelősen kezeljük ezt a szabályt.

A büntetőfékezés és a piroson való áthajtás miatt bekövetkezett balesetekről nem vezetnek statisztikát, de a közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt akár hároméves szabadságvesztéssel is büntethetők.

A kutatásban részt vevők 95 százaléka nagyon balesetveszélyesnek tartja, ha rossz állapotú járművel közlekedünk. Valószínűleg erre is odafigyelünk, mert az gépjárművek műszaki hibájából adódó személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma kevesebb mint 1 százalék volt 2020-ban Magyarországon.

A magyarok 92 százaléka nagyon balesetveszélyesnek tartja az indexhasználat elmulasztását, amely kanyarodáskor is kötelező és elengedhetetlen. Mégis, a közúti közlekedési balesetek 75 százaléka gyorshajtás, az elsőbbségi vagy a kanyarodási szabályok megszegése miatt történt 2020-ban Magyarországon.

Kevésbé veszélyes

A vezetés közbeni dohányzást és evést (64 százalék), a zebrán kívüli átkelést (68 százalék), a leállósáv használatát (69 százalék), a jobbra tartás elmulasztását (75 százalék) vagy a hangos zenehallgatást (75 százalék) tartjuk a legkevésbé veszélyesnek.

(A borítóképen: Fontosnak tartjuk az indexhasználatot is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában