Évgyűrűk

2021.09.12. 15:00

A nyugdíjas-paradicsomban

Idén is jól érezték magukat a hajdúnánási fürdővárosban az idősek, ahová gyógyulni és kikapcsolódni mentek.

Detzky Anna

Fotó: ÉM-Archívum

A pandémiás időszak ellenére is hat turnusban tudta megszervezni hagyományos, kedvezményes hajdúnánási üdülését rekreációs programjai sorában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége (NYÉSZ), amelyen 248 szépkorú vett részt. A nyaralással most is nagyon elégedettek voltak a szövetség tagszervezetének tagjai, akik közül voltak olyanok, akik több turnusba is befizettek – írja honlapján a megyei NYÉSZ.

Megkedvelték a helyet

– Közel húszéves tapasztalattal rendelkezik szövetségünk a nyugdíjasok üdültetésével kapcsolatban. Berekfürdőre és Gyulára jártunk, mielőtt létrejött a hajdúnánási Bányász Üdülővel és vezetőjével, Pál-Kovács Dezsővel az együttműködésünk – fejtette ki Teszárovics Miklós, a megyei nyugdíjasok érdekvédelmi szövetségének volt elnöke. – 2015-ben egy csoportvezetői tréning alkalmával vetődött fel, hogy szívesen visszatérnénk máskor is a fürdővárosba. Pávai-Vajna Ferenc geológus, aki Lillafüreden is kutatott, találta meg a hajdúnánási fürdő meleg vizes forrását. Állandó szálláshelyünk pedig egy retró üdülő. A valamikor működő bányák bányászainak szakszervezete építette, amely Közép-Európa egyik legmodernebb fürdőkomplexuma mellett található.

Sok nyugdíjasnak ez az egyetlen pihenési lehetősége a nyáron.

– Az elhatározást követően hét éven keresztül mintegy 1200 nyugdíjas kapcsolódhatott ki és élvezhette a gyógy­víz kellemes hatását négy napon át Hajdúnánáson, pénztárcájához igazodó, kedvezményes áron. Ez a pandémia miatt sem emelkedett jelentősen. Azonban ahhoz, hogy az időseknek legyen ideje összegyűjteni a nyaralás költségeit, általában már év elején meghirdetjük a lehetőséget. Tavaly a bezártság miatt már nagyon várták az üdülést, és mindkét évben rengetegen jelentkeztek, amikor a járvány engedett a szorításából. Idén több olyan tagtársunk jött el, akinek a házastársa a koronavírus áldozata lett, és a pihenés segítségére volt kiheverni a traumát. Többen a gyógykezeléseket is igénybe vették, sokan már eleve orvosi beutalóval érkeztek – sorolta a nyugdíjas­szervezet volt elnöke.

Pihenésre és szórakozásra is alkalmas programokat hirdettek meg.

– Mindenki remekül érezte magát, egyetlenegy panaszt sem hallottam. Ehhez hozzájárult, hogy zenét is vittünk magunkkal. Varga Lajos barátunk szintetizátoron és tangóharmonikán játszott, sokszor napközben is. Többen körbeülték a parkban és nótázgattak, esténként pedig zenés-táncos mulatság kerekedett. Rettentő meleg volt, de jól viseltük, mert aki igényelte, kérhetett ventilátort a szobájába. Kétágyas, fürdőszobás helyiségekben kaptunk szállást, ami alkalmas volt a regenerálódásra. Alternatív programként pedig Dotto buszos városnéző túrát tartottunk – számolt be az üdülésről Teszárovics Miklós.

(A borítóképen: Fürdőzés Hajdúnánáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában