különleges madár

2021.08.09. 15:30

Újra „énekel” a hariskakas

A különleges madarat ritkán látni, de jellegzetes, recsegő hangja elárulja őt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A korábbi aszályos évekhez viszonyítva az idei tavasz bőséges csapadékkal ajándékozta meg a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetet is, aminek köszönhetően újra megteltek a sarlólaposok, a nedves rétek tocsognak, így újra a hariskakasok csábító „énekétől” hangosak a kesznyéteni éjszakák, adta hírül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az idézőjel a faj jellegzetes, ám kellemesnek kevésbé nevezhető nászhangjának szól, ugyanis meglehetősen hangos és éles szólama leginkább recsegéshez hasonlít. A természetvédelmi szakemberek számára azonban mindig nagy öröm, amikor hangja felcsendül. Népies elnevezése, a „kétkés madár” is hangjára utal, mely olyan, mint amikor kést vagy kaszát fennek, de tudományos neve is hangutánzó szó.

Fészekhagyó

A haris a guvatfélék családjába tartozó, 22-25 centiméter hosszúságú madár. Hátoldali tollazata barnás színezetű, melyet sötét foltok tarkítanak, nyaka és melle szürke, míg röptében vöröses szárnyfoltjai teszik felismerhetővé. Már ha nagy ritkán megpillanthatja az ember repülés közben. Szem elé csak ritkán kerül, ezért leginkább csupán hangja árulja el jelenlétét, olykor-olykor azonban az alacsonyabb növényzet közül az udvarló hím feje is kilátszik, és ekkor vaskos, rövid, hússzínű csőre és szürkés-kékes szemöldöksávja is feltűnik.

Költését tekintve igen érdekes madár, ugyanis a haris poligám faj, vagyis egy kakas több tojóval is párosodik. A hímek revírtartóak, a tojók az egyes revíreken belül építik fészkeiket növényi anyagokból, melyekbe 7-10, de akár 13 tojást is lerakhatnak május végén, június elején. A fekete pehelylabdára emlékeztető fiókák fészekhagyóak, tehát a kikelést követő rövid időn belül képesek követni anyjukat, röpképességüket azonban majd csak az ezt követő egy hónapban érik el. Addig is elsősorban állati eredetű táplálékukon cseperednek. Arról keveset tudni, hogy a hímek őrzik-e a párosodás után a revíreket, vagy hogy hány tojó tartozhat egy-egy kakashoz. Ezek az izgalmas titkok még feltárásra várnak.

(A borítóképen: A haris ritkán kerül az ember szeme elé)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában