Egészség

2021.08.26. 19:30

Szeszes ital nélkül még a közérzet is jobb lehet

Az alkoholmentes napok elősegítik a máj regenerálódását, megfelelő működését.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járvány ideje alatt jelentősen megnövekedett az alkoholfogyasztás mértéke, a helyzeten a szórakozóhelyek és a vendéglátóipari egységek újranyitása és látogathatósága csak tovább rontott.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az alkoholizmust egyértelműen a betegségek közé sorolja. Olyan idült betegségnek tartja, melynek kezdete alattomos, felismerhető tünetei vannak, amelyek súlyosságával arányosak. Az alkoholfüggőség testi és lelki tünetekben egyaránt jelentkezik. Magyarországon férfiaknál gyakrabban fordul elő, azonban a női és fiatal kori italozás is egyre gyakoribb.

Visszafogott italozással, a körülbelül heti két alkoholmentes nap betartásával javíthatunk életünk minőségén, továbbá spórolhatunk is. Ezeken felül megtanulhatjuk jobban kihasználni a szabadidőnket, a bárokban töltött órákat felválthatják a hasznosabb tevékenységek, mint például az olvasás, a kertészkedés, a sport. A szeszes italok nélküli napok jobb közérzetet is biztosítanak, ugyanis a túlzott alkoholfogyasztás fáradékonyságot, álmatlanságot, dehidratáltságot is okoz, továbbá a korai öregedést is elősegíti, nem mellesleg rengeteg egészségügyi gonddal is társulhat. Legfőképp a májat, az érrendszert, a szívet támadja. A máj regenerálódásához, megfelelő működéséhez több egymást követő alkoholmentes nap beiktatására van szükség. Étkezésünkre is pozitívabb hatást gyakorolhatunk, ha nem fogyasztunk alkoholtartalmú italokat. Tiszta fejjel megnövekedhet a kedvünk a mozgás iránt, hiszen kipihenten, hidratálva szívesebben edzünk.

Kulturált ivás hiánya

Egy addiktológus szakember véleménye szerint hazánkban nincs meg a kulturált ivás mintázata. A járványhelyzet pedig csak újabb ürügyként szolgált a fokozott alkoholfogyasztásra. Magyarország korábbi felmérések szerint 27 ország között a 21. helyet foglalta el, ami a lakosságra jellemző alkoholfogyasztást illeti.

(A borítóképen: A túlzott alkoholfogyasztás súlyos következményekkel jár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában